Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fuzikladij jabuke
  • 15.02.2017. 12:00

Kako prirodno suzbiti krastavost jabuke?

Krastavost jabuke je bolest koja se javlja pri povećanoj vlažnosti zraka i temperaturi oko 20ºC. Bolest ne dovodi do izumiranja stabla, ali smanjuje urod.

Foto: Pixabay
  • 5.784
  • 417
  • 0

Krastavost jabuke je najčešća bolest jabuke. Uzročnik ove bolesti je gljivica Venturia inaequalis koja osim jabuke napada i druge pripadnike roda Malus, jarebiku, glog i njihove srodnike. Prvi put je opisana 1819. godine u Švedskoj. Intenziviranjem voćarske proizvodnje i formiranjem suvremenih, gustih nasada jabuke sve više dolazi do izražaja šteta koju ova gljivica uzrokuje.

Po simptomima je vrlo slična krastavosti kruške koju izaziva gljivica Venturia pirina. Treba znati da Venturia pirina napada samo krušku, a razvija se na mladarima i može prezimiti na lastarima po čemu se razlikuje od gljivice Venturia inaequalis.

Ugroženi svi zeleni dijelovi stabla

Promjena klimatskih uvjeta, toplije zime, kišovita proljeća, gusti suvremeni nasadi pogoduju širenju krastavosti jabuke. Ostvarena infekcija dovodi do umanjene kvalitete i tržišne vrijednosti plodova, smanjuje se prinos, a plodovi na čuvanju propadaju. Bolest će rijetko dovesti do propadanja stabla, ali su smanjeni produktivnost i vitalna snaga stabla. Pojavi infekcije pogoduje temperatura oko 20ºC i povećana vlažnost zraka. Tijekom suhog i toplog ljeta infekcije znaju izostati. Gljivica je policiklična što znači da će u povoljnim uvjetima formirati više generacija tijekom sezone i ostvariti zaraze tijekom vegetacije. Različite sorte jabuke pokazuju i različitu otpornost na ovu gljivicu.

Pojavi infekcije pogoduje temperatura oko 20ºC i povećana vlažnost zraka.

Od ove bolesti su ugroženi svi zeleni dijelovi stabla jabuke, a najveća šteta se vidi na lišću i plodovima. Prvi simptomi se javljaju u obliku točkica na listićima, cvjetnoj loži, peteljci cvijeta i mladim listovima. Nažalost, ovi početni simptomi često prolaze nezapaženo. Posebno voćari početnici i amateri ne obraćaju pažnju na ove simptome i reagiraju tek kada su kraste vidljive ne plodovima. Zaraženi cvjetovi se suše i otpadaju. Na listovima se mogu pojaviti pjege koje mogu biti jasno ograničene, najčešće okruglog oblika sa karakterističnom prevlakom koja podsjeća na krastu. Osim ovih karakterističnih pjega javlaju se i pjege bez jasne granice. Ovakve pjege mogu potpuno zahvatiti list.

Na plodovima se javljaju karakteristične, okruglaste pjege koje se mogu međusobno spajati. Zaraza na plodu se ostvaruje od zametanja ploda do berbe. Kako plod raste tako rastu i pjege. Tkivo ploda zahvaćeno pjegom prestaje rasti i plodovi postaju asimetrični. Pjege pucaju i na taj način se stvaraju ulazna vrtata za mnoge druge patogene koji dovode do propadanja ploda (trulež ploda).

Simptomi infekcije se rijetko javljaju na mladarima. Ovo je karakteristično za manji broj sorti jabuke.

Gljivica prezimljava u opalom lišću i plodovima, vrlo rijetko na grančicama. Zbog toga je vrlo važna higijena voćnjaka, sakupljanje opalog lišća. U rano proljeće gljivca postaje aktivna. Uslijed vlaženja lista tokekom kišnog perioda dolazi do izbacivanja spora iz zaraženih listova. Do izbacivanja spora dolazi samo ako se list dovoljno navlaži. Dospjevši sa kapima kiše na površinu maldog tkiva spora klija i na taj način se ostvaruje primarna zaraza. Kada gljivica ostvari infekciju i počne živjeti na račun domaćina ne ovisi o vanjskim faktorima (voda, temperatura).

Mjere suzbijanja krastavosti jabuke

Kako bi se smanjio početni infekcijski materijal gljivice potrebno je opalo lišće tijekom jeseni sakupiti i kompostirati što dalje od voćnjaka, voćnjake podizati na terenima sa dobrom ventilacijon, odnosno strujanjem zraka. Kod podizanja voćnjaka izbjegavati kotline, prevlažne terene i saditi otporne sorte. Ukoliko se simptomi bolesti jave na jednom stablu potrebno je cijeli nasad tretirati i liječiti, jer se gljivica lako širi sa stabla na stablo. Treba znati da dobro njegovana stabla rjeđe stradaju od ove bolesti.

U proljeće, prije cvjetanja, stabla se mogu tretirati preparatima na bazi bakra. Za tretmane se mogu koristiti i narodne metode.

Pripravak od gorušice u prahu

Velo zahvalan se pokazao pripravak od gorušice, senfa u prahu. Tretmani otopinom ovog praha provode se u rano proljeće ili ljeto. Najbolje je tretirati stabla nakon kiše kako bi se spriječile primarne infekcije. Uzeti 80g, najviše 100g gorčice u prahu i otopiti u 10l vode. Ovime se suzbijaju i mnogi štetnici.

Kao preventiva se može koristiti i pripravak od preslice kojim se stablo jabuke tretira na početku listanja. Slaba otopina kalij permanganata se može koristiti za dezinfekciju i preventivno tretiranje stabla jabuke.

Stabla redovno orezivati kako bi se poboljšala prozračnost same krošnje stabla.

Foto: Pixabay


Tagovi

Krastavost jabuke Fuzikladij


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P