Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Veća rodnost
  • 17.07.2019. 18:00

Kako produžiti zrenje plodova maline do zime

Malina može dva puta roditi u toku godine. Da bi se to postiglo, potrebno je zasaditi dvorodne sorte i njegovati ih na određeni način.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 357
  • 32
  • 0

Malina formira plodove na dvogodišnjim izdancima, odnosno, u drugoj godini njihovog razvoja. Međutim, neke sorte (Heritage, Polana i Polka) na jednogodišnjim izdancima iz vršnih pupoljaka razvijaju rodne grančice koje rađaju krajem ljeta i tokom jeseni. Taj dio izdanka izumire, a ostatak rađa u drugoj godini i to od polovine juna do polovine jula. To su takozvane dvorodne ili remontantne sorte. Mogu se uzgajati na dva načina, u zavisnosti od izabrane sorte i namjene uzgoja.

Za dvije berbe, biljkama je neophodan naslon

Ako se žele dvije berbe plodova, u malinjaku se postavlja naslon od stubova i žica. Prvi rod dozrijeva istovremeno kao i kod ostalih jednorodnih sorti. Plodovi se nalaze na rodnim grančicama, razvijenim na dvogodišnjim izdancima.

Savjet stručnjaka: Kako pravilno obaviti berbu malina

Drugi rod pristiže krajem ljeta i tokom jeseni na rodnim grančicama, izraslih iz vršnih pupoljaka ovogodišnjeg izdanka.

Uklanjanjem dvogodišnjih izdanaka do veće rodnosti

Nakon završetka zrenja plodova, odnosno poslije berbe, dvogodišnji izdanci skraćuju se do zemlje. Na taj način, nesmetano se razvijaju novi koji stvaraju pupoljke u donjem dijelu za rodnost tokom iste jeseni. Odstranjivanjem izdanaka poslije berbe smanjuje se mogućnost pojave bolesti na onima koji su u razvoju. "Krajem zime orezuju se vršni dijelovi izdanaka koji su donijeli rod prethodne jeseni i privezuju se za žicu. Dvorodnim sortama maline ne treba uklanjati mlade izdanke do početka juna jer bi se doveo u pitanje jesenji rod", objašnjava diplomirani inžinjer voćarstva, Aleksandar Antić.

Kad je najbolji trenutak za sadnju maline?

Za jesenji rod nije potreban naslon i hemijska zaštita

Drugi način uzgoja dvorodnih sorti zasniva se samo na drugom (jesenjem) rodu, odnosno, na izdancima koji se razvijaju iste godine, a po završenoj berbi svi se odstranjuju. Prednost je u tome što se u malinjak ne postavlja naslon od stubova i žice, a nije potrebna ni hemijska zaštita od bolesti i štetočina.

Kako spriječiti sušenje stabljike maline

Rizik od izmrzavanja izdanaka smanjen je jer se svi nakon berbe u jesen odstranjuju, iznose iz zasada i spaljuju. Inače, za ovaj način uzgoja pogodne su sorte koje imaju kratke i snažne izdanke.

Svježi plodovi jesenjeg roda u ponudi do novembra

Prednost uzgoja sorti samo za jesenju berbu je i u tome što se produžava sezona proizvodnje, a i upotreba i ponuda svježih plodova od sredine augusta do novembra. U zasadu prije zime nema nadzemnih dijelova biljaka pa se smanjuje pojava bolesti i štetočina koje prezimljavaju na izdancima i u pupoljcima. Zbog toga nikakva zaštita nije potrebna. Takođe, ne postoji rizik od niskih temperatura, hladnih i suvih zimskih vjetrova, zbog kojih se izdanci maline mogu osušiti.


Tagovi

Remontantne sorte maline Uzgoj maline Dvogodišnji izdanci Jesenja berba maline Aleksandar Antić


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar kao i urednik, štampanih i elektronskih medija, bogat iskustva u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P