Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinar
  • 27.05.2020. 10:30

Kako smanjiti vodni stres u masliniku?

Na ovo pitanje mnogi će odmah odgovoriti: Navodnjavanjem. Ovaj odgovor jest točan, ali nije potpun, jer postoji mnogo faktora koji utječu na opskrbljenost tla i biljke vodom, upozorava dr.sc. Marin Krapac.

Foto: JumpStory
  • 358
  • 19
  • 0

Suradnik Maslinara dr.sc. Marin Krapac ističe kako stabla koja nisu napadnuta bolestima i štetnicima lakše prebrode nepovoljne uvjete poput suše. 

Kako smanjiti vodni stres u masliniku? Na ovo pitanje mnogi će odmah odgovoriti: Navodnjavanjem. Ovaj odgovor jest točan, ali nije potpun, jer postoji mnogo faktora koji utječu na opskrbljenost tla i biljke vodom, piše Maslinar.

Iako je maslina kserofitna kultura, odnosno tolerantna na manjak (deficit) vode, u sušnim uvjetima sama biljka može opstati, ali dolazi do izraženijeg opadanja prvenstveno plodova, a potom i listova. Zbog čega pojedina stabla maslina i u stresnim uvjetima bolje prebrode nepovoljne okolišne prilike?

Zdravstveno stanje

Više je mogućih razloga, a jedan od njih je uvjetovan nasljednim osobinama same sorte. Pojedine sorte bolje su se prilagodile sušnim uvjetima i lakše podnose nedostatak vode, dok su druge pak otpornije na ostale abiotske (npr. niske zimske temperature) faktore.

Drugi razlog može biti bolje zdravstveno stanje ili ishranjenost same biljke. Stabla koja nisu napadnuta bolestima i štetnicima lakše prebrode nepovoljne uvjete, no ponekad organizmi u tlu mogu biti korisni maslini, poput simbiotskog odnosa između korijena masline i gljivice koji se naziva mikoriza.

Kako su se maslinari nosili sa španjolskom gripom?

Mikorizirana stabla maslina bolje usvajaju hraniva, a prema rezultatima istraživanja alžirskih znanstvenika bolje podnose manjak vode u tlu, jer hife gljiva lakše prodiru u pore tla, imaju veću površinu usvajanja vode i lakše usvajaju vodu te je provode do korijena masline.

Mikoriza se može i spontano javiti u prirodi ili se provodi dodavanje mikoriznih gljivica u tlo. Već postoje i komercijalni pripravci koji se mogu dodati u tlo i primijeniti u masliniku ili se mogu prilikom sadnje maslina koristiti mikorizirane sadnice.


Tagovi

Maslinar Marin Krapac Vodni stres Mikoriza


Autorica

Mila Botteri

Više [+]

Urednica časopisa Maslinar.


Partner