Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Syngenta
  • 28.02.2017. 07:30

Kako spriječiti kovrčavost lista breskve?

Uzročnik kovrčavosti lista breskve je gljiva Taphrina deformans koja napada list, mladice, cvjetove i plod. Bolest se suzbija isključivo preventivno, jer kad se primijete simptomi kovrčanja lista, tada sredstvo ne može zaustaviti infekciju i takvi listovi na kraju otpadnu!

Foto: Photozi/bigstockphoto.com
  • 22.123
  • 544
  • 0

Uzročnik kovrčavosti lista breskve je fitopatogena gljiva Taphrina deformans koja napada list, mladice, cvjetove i plod. Osim breskve i nektarine gljivica rijetko napada badem i marelicu.

Suzbija se najbolje na početku vegetacije, a tvrtka Syngenta preporuča bakreni fungicid Nordox 75 WG u dozi 1,5 kg/ha ili 15 g/10 lit vode (klasično prskanje).

Simptomi kovrčavosti: napadnuti list nepravilno raste, kovrča se, zadebljava i deformira. Deformirani listovi budu drugačije obojeni i najčešće su zeleno - žućkasti ili crvenkasto - ljubičasti što zavisi od sorte. Zaraženi listovi se kasnije suše i otpadaju. Na plodovima se kod jačeg napada pojavljuju žutocrvene pjege i deformacije - ispupčenja.

Razvoju bolesti pogoduje kišno vrijeme

Biologija gljive: Taphrina deformans prezimljuje na kori grana i grančica te na pupovima. Njenom razvoju pogoduje kišno vrijeme. U proljeće gljiva stvara askospore u starom otpalom lišću ili konidije na kori grana i u pupoljcima, koje kiša raznosi na mlade listiće već pri otvaranju pupoljaka. Potrebna temperatura za razvoj bolesti je 4-250C, a po nekim podatcima infekcija počinje i na nižim temperaturama od 40C. Klijanje spora prestaje na temperaturi iznad 25-300C.

Kovrčavost lista breskve (Taphrina deformans)

Zaštita breskve od kovrčavosti lišća: Najbolji izbor je bakreni fungicid Nordox 75 WG na bazi bakrenog oksiklorida u dozi 1,5 kg/ha. Ovaj fungicid pripada novoj generaciji bakrenih fungicida jačeg i dužeg djelovanja te boljih toksikoloških svojstava. Za širi spektar djelovanja Nordoxu se može dodati sumporni fungicid Thiovit Jet WG u dozi 2,5-5,0 kg/ha. Prskanje treba obaviti u fazi bubrenja pupoljaka, ali se isti tretman može primijeniti i pred samo opadanje lišća u jesen.

Važno je napomenuti da se bolest suzbija isključivo preventivno! Najbolji izbor je bakreni fungicid Nordox 75 WG na bazi bakrenog oksiklorida u dozi 1,5 kg/ha.

Bolest se suzbija preventivno!

Početkom vegetacije do cvatnje treba izvršiti još 1-2 tretiranja pripravcima iz grupe organskih fungicida na bazi djelatnih tvari ditianon, dodin, ziram i slično. Važno je napomenuti da se bolest suzbija isključivo preventivno, jer kad se primjete simptomi (kovrčanja lista), tada sredstvo ne može zaustaviti infekciju i takvi listovi na kraju ipak opadnu.

Za više infromacija o zaštiti voćaka od bolesti, obratite se tvrtki Syngenta na jedan od niže navedenih kontakata.

Foto: Photozi/bigstockphoto.com


Povezane biljne vrste

Breskva

Breskva

Sinonim: - | Engleski naziv: Peach | Latinski naziv: Prunus persica L.

Breskva je jedna od najpopularnijih voćnih vrsta u svijetu koja potječe iz Kine. Najveći obujam proizvodnje breskve je u Europi gdje su Italija, Grčka, Španjolska i Francuska... Više [+]

Nektarina

Nektarina

Sinonim: - | Engleski naziv: Nectarine | Latinski naziv: Prunus persica L.

Nektarina je podvrsta breskve. Razlikuju se od breskve po glatkim plodovima (na kožici plodova nema dlačica). Prve sorte nektarina su bile male i svijetlih boja, skoro zelene  i... Više [+]

Tagovi

Kovrčavost lista Breskva Nektarina Syngenta Zaštita Kovrčavost Bolest


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.