Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alat za rezidbu
  • 04.02.2022. 07:30

Kako spriječiti širenje bolesti prilikom rezidbe voća?

Koliko je važna dezinfekcija govori podatak da škare nakon rezidbe jednog oboljelog stabla mogu uzrokovati zarazu u cijelom voćnjaku

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 1.041
  • 40
  • 0

Dezinfekcija alata za rezidbu voća je obavezna želimo li spriječiti širenje zaraze u voćnjaku jer se tom prilikom mogu prenijeti brojni uzročnici biljnih bolesti, kao što su virusi, bakterije i gljivice. Škare i pile stvaraju rane i dolazi do curenja biljnog soka koji se lijepi na površini alata, a zajedno s njim se lijepe i uzročnici bolesti.

Čest slučaj je da stabla imaju latentna oboljenja, prikrivena, i tako postaju izvor zaraze za ostala. 

Širenje patogena

Bolesti voćaka su brojne, a patogeni se mogu prenijeti upravo na ovaj način. Prevencija igra važnu ulogu u sprječavanju pojave i širenja, jer mogu dovesti do propadanja stabala.

Za rezidbu je potrebno koristiti čist i naoštren alat. Kada je oštrica tupa drvo se kida, rez nije ravan, radnik se više i brže umara. Kako bi rane od reza brzo zarasle neophodno je da su škare ili pila oštre.

Rezna površina treba biti ravna. Nakon rezidbe svakog pojedinačnog stabla potrebno je dezinficirati korišteni alat. Nije dovoljno da se škare i pile obrišu krpom ili operu u vodi. Neophodno je da se sterilizira dezinfekcijskim sredstvima koja uništavaju biljne patogene.

Ovoga mjeseca rezidba je jedan od najčešćih poslova (Foto: V.Stapić)

To je izuzetno važno kada su u pitanju maline i ribiz zbog velike osjetljivosti na virusne infekcije. Koliko je važna dezinfekcija govori podatak da škare nakon rezidbe jednog oboljelog drveta mogu uzrokovati zarazu u cijelom voćnjaku.

Sredstva za dezinfekciju

Za dezinfekciju se mogu koristiti različita sredstva. Neka od njih su djelotvornija, neka djeluju na spore gljivica ili viruse, bakterije, odnosno pojedinačne uzročnike bolesti. Treba paziti kod izbora, jer primjenjena sredstva mogu izazvati nagrizanje metala ili dovesti do pojave hrđe.

Ako ju obavljate bakrenim sulfatom, nakon tretmana je neophodno čistom krpom obrisati alat kako bi izbjegli oksidaciju metala. Bakreni sulfat se koristi tako što se 3 do 5g otopi u 100ml vode.

Kako naoštriti vrtlarski i voćarski alat?

U ove svrhe možemo koristiti i tvari iz kućanstva: ocat, alkohol, sredstvo za dezinfekciju, kalijev permanganat, sredstva na bazi klora.

Pripazite, ocat nagriza metalne dijelove, a ima selektivno djelovanje na fitopatogene. Koristi se 20% otopina. 

Alat je dezinficiran kada se potopi u 70% alkohol. Ovo je dovoljno da se unište bakterije. Kalijev permanganat uništava gljivične uzročnike bolesti. Koristi se 1ml kalij permanganata u 100ml vode.


Tagovi

Zaštita bilja Dezinfekcija alata Dezinfekcija voćarskih škara Rezidba Dezinfekcija Voćarske škare Voćarska pila


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]