Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plamenjača dinje
  • 17.08.2019. 07:30

Kako suzbiti plamenjaču dinje?

Za većinu uzročnika plamenjače, vlažno i prohladno vrijeme je osnovni uvjet za širenje bolesti, što nije slučaj s plamenjačom dinje.

Foto: Depositphotos/tchara
  • 830
  • 28
  • 0

Uzgajate li ih, jeste li primijetili simptome plamenjače dinje? Ova bolest podjednako napada krastavac, lubenicu, tikvicu i dinju.

Na starijem lišću javljaju se pjege žućkaste boje. Ove pjege se šire i mogu zahvatiti veliki dio lista. Na naličju lista u okviru ovih pjega razvija se sivkasta prevlaka reproduktivnih organa parazita. Pjege se spajaju, a zaraženi dijelovi liske se suše, postaju krti, lome se i raspadaju uslijed djelovanja vjetra i udara kišnih kapi. Jače zaražene biljke uslijed masovnog propadanja listova uginu.

Dinja - pravilnom rezidbom do krupnih plodova

Za većinu uzročnika plamenjače, vlažno i prohladno vrijeme je osnovni uvjet za širenje bolesti, što nije slučaj s plamenjačom dinje. Plamenjača dinje ostvaruje zarazu biljaka na temperaturama od 8 do 30° C, s optimumom od 15 do 25° C. Za pojavu zaraze dovoljna su svega dva sata, kada je relativna vlažnost zraka 100% (prisutna kap vode) na temperaturi od 20 do 25°C.

Kako suzbiti uzročnike ove vrste plamenjače?

Protiv ove bolesti se moramo boriti preventivnim tretmanima. Treba omogućiti biljci nesmetani razvoj (bez plamenjače) i na taj način ostvariti šansu za što veći prinos. S obzirom da se radi o uzročniku plamenjače koji uglavnom ostvaruje zarazu preko stominih otvora s naličja lista, za uspješnu zaštitu biljaka neophodno je preventivno i kvalitetno pokrivanje svih dijelova biljaka efikasnim fungicidima.

Za suzbijanje uzročnika ove vrste plamenjače, postoje brojni preparati na bazi sljedećih aktivnih tvari, odnosno njihovih kombinacija: bakar, mankozeb, fosetil aluminij, azoksistrobin, cimoksanil metalaksil+mankozeb, cimoksanil+famoksadon i dr. Pri primjeni fungicida obavezno voditi računa o karenci.

Autor: Dorđe Glišić, Savjetodavna RS


Povezana biljna vrsta

Dinja

Dinja

Sinonim: dina, melon, pipun, pekun, pepun, milum | Engleski naziv: Melon | Latinski naziv: Cucumis melo L.

Dinja je jednogodišnja biljka koja se ubraja u porodicu Cucurbitaceae te bi se stoga trebala smatrati povrćem. Međutim, mnogi smatraju da je dinja voće. Cvate na početku ljeta, a... Više [+]

Tagovi

Dinja Plamenjača Suzbijanje bolesti

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije