Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mraz
  • 12.04.2021. 13:30

Kako ublažiti štete od mraza na voćnim vrstama

Postoji mogućnost da je došlo i do velikih šteta, od 50 pa i do 100 posto, ističu iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivredi i ribarstva

Foto: Karolina Rastija
  • 667
  • 141
  • 0

Da je mraz načinio velike štete na voćnim vrstama, potvrdila je i Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivredi i ribarstva Ministarstva poljoprivrede.

Njihov razmjer uslijed niskih temperatura koje su se u noći  6./7. kao i 7./8. travnja kretale od -2 ⁰C, a na pojedinim lokalitetima čak i do -7 ⁰C, ovisi o voćnoj vrsti i sorti te fenofazi u kojoj su se biljke nalazile.

"S obzirom na to da je zbog ranije vegetacije većina voćnih vrsta u fazi pune cvatnje (kruška, šljiva, trešnja) ili gotovo otvorenih cvjetnih balona (neke sorte jabuke) dok su kod nekih već formirani plodići (trešnja, breskva, marelica, šljiva, jagoda…) postoji mogućnost da je došlo i do velikih šteta, od 50 pa i do 100 posto, ističu na svojoj stranici. 

Napominju pritom kako je štetu moguće samo ublažiti te preporučuju što prije izvršiti tretiranje aminokiselinama (biostimulatorima) kako bi se kod biljaka ublažio stres i pomoglo da se vrate u "normalno" stanje. Pripravci koji se koriste za to su Drin, Protifert, Fitoalgen, Poly-amin, Trainer, Agrovital i sl.

"Kod potpunih šteta (100 posto) tretiranje navedenim biostimulatorima nije potrebno budući da su generativni organi odumrli tj. urod će sigurno izostati“, naglašavaju.

Također, preporučuju i preventivno prskanje gore navedenim pripravcima u onim nasadima gdje šteta nije 100 posto, kako bi biljka lakše podnijela stres od niskih temperatura.

Impresivni prizori zaleđenog voćnjaka OPG-a Kudec: Orošavanjem spašavaju jabuke

Tretiranje je poželjno ponoviti nakon tri do pet dana.

Izvor: www.savjetodavna.hr


Tagovi

Niske temperature Štete Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Voćne vrste Tretiranje aminokiselinama


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.