Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plemke
  • 28.11.2019. 10:30

Kako uzeti i čuvati voćne plemke?

Najbolje je grančice uzimati tijekom jeseni ili ranog proljeća, a nikako u periodu kada je temperatura u minusu.

Foto: Depositphotos/yana-komisarenko@yandex.ru
  • 9.534
  • 728
  • 0

Svaki voćar, pa i amaterski, može svoju kolekciju voćnih vrsta i voćnih sorti obogatiti sakupljanjem plemki (kalem grančica)) i cijepljenjem (kalemljenjem). Od početka zime do kraja veljače (ovisno od vremenskih prilika) uzimamo reznice s voćnih stabala. Možemo birati voćnu vrstu i sortu, ali moramo ispoštivati određene zahtjeve cijepljenja.

Reznice se uzimaju sa zdravih stabala

Odabrano stablo s kojeg ćemo uzeti reznice treba biti zdravo. Najvažnije je da znamo kakav plod ima stablo s kojeg uzimamo plemke. Škare koje koristimo dezinficiramo alkoholom. 

Kakve škare za rezidbu je najisplativije kupiti?

Uzimaju se isključivo jednogodišnje, dobro razvijene i dozrele grančice. Najbolje je grančice uzimati tijekom jeseni ili ranog proljeća, a nikako u periodu kada je temperatura u minusu. Razlog tome je što su tijekom jeseni, poslije opadanja lišća, hranjive tvari još uvijek u grančicama. U periodu prave zime s minus temperaturama hranjive tvari se povlače prema deblu i korijenu. U periodu ranog proljeća hranjive tvari se vraćaju u grančice.

Najbolje je odmah cijepiti

Osim vještine kalemara za uspješno cijepljenje veliki utjecaj imaju kvaliteta i svježina plemki. Grančice se uzimaju u dugom vremenskom periodu, od opadanja listova do početka vegetacije i buđenja pupoljaka (kraj siječnja ili početak veljače). 

Najbolja opcija je da za cijepljenje koristite svježe odrezane plemke i odmah kalemite. Međutim, vrlo često potrebno je plemke čuvati do kalemljenja ili čak transportirati na veće udaljenosti.

Kako čuvati plemke 

Plemke se poslije rezidbe umotavaju u papir ili krpu koji se navlaže. Ovo je neophodno, jer spriječava dehidrataciju grančica i propadanje pupoljaka. Zatim se stavljaju u najlon vrećicu.

Za kraći vremenski period čuvanja ovako pripremljene kalem grančice se mogu staviti u hladnjak. Važno je da ne dođe do kretanja pupoljaka. Temperatura tijekom čuvanja treba biti od 0 do 5°C. U hladnjaku ih možemo čuvati i duži vremenski period, ali je potrebno provjeravati, odmotati vrećicu i provjeriti jesu li papir ili krpa vlažni. Ukoliko su suhi, potrebno ih je opet navlažiti, jer može doći do isušivanja grančica.

Drugi način je da se čuvaju u vlažnom pijesku u podrumu ili prostoriji za čuvanje grančica.

Stari voćari su plemke čuvali zabodene u snijeg. Problem su činili štetnici koji su uništavali ostavljene grančice. 


Tagovi

Plemke Kalem grančice Kako Kalemljenje Cijepljenje Čuvanje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.