Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razmnožavanje biljaka
  • 14.08.2022. 07:30

Kako uzgajati kumkvat - moguće je i u stanu ili kući?

Kumkvat se može uzgajati u zatvorenom prostoru, a njegove sadnice dobivamo na tri načina.

Foto: Depositphotos/ChiccoDodiFC
  • 495
  • 40
  • 0

Kad govorimo o uzgajanju voća, mnogi u mislima imaju sliku velikog broja stabala na otvorenom, ali kumkvat je vrsta koju zbog malih dimenzija možemo uzgajati u saksijama u svojim stanovima, kućama i poslovnim prostorima. Ipak, u zavisnosti od vrste, može da naraste i do pet metara.

Pripada porodici Fortunella, a još se naziva kineska ili patuljasta narandža. Odgovaraju mu osunčana mjesta, a svake dvije godine se presađuje

 

(Foto: JumpStory)

Razmnožava se na tri načina - generativan, sjetvom sjemena i vegetativan način, reznicama i kalemljenjem.

Sjetva sjemena

Najjednostavniji način je sjetva sjemena. Nakon što se sjemenke izvade iz ploda potrebno ih dobro izbrisati papirnatim ubrusom. Tako ćemo odstraniti komade pulpe koji trule, što može izazvati propadanje sjemena.

U saksiju promjera 10 cm možemo posaditi tri sjemenke u supstrat. Ne treba ih gusto posijati, jer preguste biljke brže poliježu i propadaju.

Poslije sjetve i prekrivanja slojem supstrata potrebno je zaliti vodom i ostaviti saksiju na neko toplo i svijetlo mjesto. Kako bi spriječili isušivanje površinskog sloja možemo preko nje staviti tanku foliju ili kesicu za pakovanje. Prve biljčice će se pojaviti poslije mjesec dana, a najkasnije poslije dva.

Razmnožavanje reznicama

Sa poludrvenastih grančica uzimaju se reznice dužine oko 30 cm kojima bazni dio umočimo u neko sredstvo za ožiljavanje. Reznice posadimo u posudu sa supstratom.

Potrebno je redovno održavati vlažnost supstrata. Kao i u prvom slučaju, dobro je preko reznice i posude staviti kesicu za pakovanje u slučaju da nemamo namjenske posude s poklopcima.

Saksiju s reznicom držati u polusjeni. Poslije mjesec dana, uz redovnu brigu i zalijevanje, dobit ćemo sadnicu sa razvijenim korijenom.

Kalemljenje

Najčešći i najpouzdaniji način razmnožavanja je kalemljenje pupoljkom na podlogu gorku narandžu Citrus x aurantium, grejp Citrus x paradisi ili sibirski limun Poncirus trifoliata.

Kumkvat - agrum otporan na niže temperature

Na podlozi se napravi rez u obliku slova T i lagano se odvoji kora od drveta. S grane kumkvata se uzima dobro razvijen pupoljak i to zarezivanjem dijela kore i drveta ispod njega. Taj komadić mora biti dug oko 3 cm i on se umetne u T rez na podlozi. Prilikom umetanja lagano ga pritisnemo prema dolje.

Kako bi osigurali dobar kontakt i brže srastanje podloge i pupoljka sve vežemo kalemarskom gumicom ili folijom. Poslije 20 do 30 dana omotač se skida.


Tagovi

Kumkvat Fortunella Kalemljenje Razmnožavanje reznicama Sjetva kumkvata Razmnožavanje kumkvata


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]