Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj ogrozda
  • 26.01.2022. 15:00

Kako uzgajati ogrozd da plodonosi 15 godina?

Proljetna sadnja treba biti što ranija, tijekom siječnja i veljače. Najbolje će uspijevati na osunčanim mjestima gdje je zemljište dobro drenirano, s neutralnom pH reakcijom

Foto: Depositphoto/SPphot
  • 801
  • 38
  • 1

Ogrozd ili sjeverno grožđe je voćna vrsta koja je nepravedno zapostavljena kod nas. Imam ukusne plodove i lako se uzgaja. Vodi porijeklo iz Afrike, a kao divlji prisutan je u južnoj Europi, Aziji i Americi.

Raste u formi manjeg grma koji dostiže visinu do 120cm. Zbog malih dimenzija idealna je voćna vrsta za manje vrtove. Možemo ga uzgajati u teglicama na terasi ili balkonu. Odgovaraju mu osunčana mjesta.

Samooplodna je vrsta i ako imate samo jedan grm on će formirati plodove. Važno je da u periodu cvjetanja grm posjećuju oprašivači, pčele i drugi. Prve plodove očekujte u trećoj ili četvrtoj godini, a donosit će ih sljedećih petnaest godina.

Voli osunčano mjesto bez vjetrova

Sadnju ogrozda možemo obaviti tijekom proljeća i jeseni. Proljetna treba biti što ranija, u periodu siječnja i veljače. Najbolje će uspijevati na osunčanim mjestima gdje je zemljište dobro drenirano, s neutralnom pH reakcijom. Mjesto treba biti zaštićeno od hladnih istočnih i sjevernih vjetrova.

Pripremite područje oko mjesta sadnje, jer je sam grm bodljikav. Uklonite korov, izravnajte površinu zemlje i razbijte grudice.

Ogrozd voli sunce (Foto: Depositphoto/Valentyn_Volkov)

Sadne jame se kopaju dva do tri tjedna prije sadnje. Njihova dubina i širina je do 50cm. U njih se dodaje humus ili kompost koji se izmiješa sa zemljom. Ako je zemljište glinovito i zbijeno potrebno je iskopanu zemlju pomiješati s pijeskom.

Što je bolje - svrdlo, bager ili sadnja voćki u brazdu?

Korijen treba biti dug do 30cm. Prije sadnje ga namočite u smjesu goveđe balege, ilovače i vode.

Prilikom sadnje sadnice položite pod kutom kako bi im korijenov vrat bio malo ispod površine zemlje, a korijen ispravite. Polagano zatrpavajte zemljom koju pritisnete da se ostvari bolji kontakt.

Razmak sadnje i rezidba

Obratite pažnju na razmak između biljaka. One moraju imati dovoljno prostora za svoj rast i razvoj. Ogrozd ne voli sjenu. Kada ga posadimo pregusto, cvjetovi i plodovi će se formirati samo na osunčanim vrhovima biljaka, a imat ćemo probleme sa zaštitom. Biljke kada su zbijene više pate od napada štetnika i pojave bolesti. Možete ga uzgajati između voćnih stabala, ali da je od njih udaljen najmanje 2m. Ako je pored ograde, neka bude na udaljenosti od 1,5m.

Međuredni razmak je najmanje 1m, a najčešće između 1,2 i 1,5m. Razmak biljaka u redu je od 30 do 40cm.

Za visoke prinose, najbolje je ogrozd uzgajati u dvoredu

Okolo sadnica je dobro staviti malč. 

Nakon svega potrebno je da orežete sadnicu. Odaberite pet glavnih grana i skratite ih na 20cm. Sve ostale uklonite.


Povezana biljna vrsta

Ogrozd

Ogrozd

Sinonim: - | Engleski naziv: Gooseberry | Latinski naziv: Ribes grosularia L.

Ogrozd pripada porodici kamenika (Grossulariaceae). To je grm srednjeg rasta koji počinje roditi druge godine, a punu rodnost daje s 5-8 godina. U prosjeku živi oko 15 godina, no... Više [+]

Tagovi

Ogrozd Sadnja ogrozda Uzgoj ogrozda Bobičasto voće Samooplodna vrsta Proljetna sadnja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]