Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poluparazit na voću
  • 19.04.2020. 09:00

Kako zaštititi voće od imele i iskoristiti njena ljekovita svojstva?

Imela je mali zimzeleni grm, pojavljuje se na drveću i živi na račun uzgajanih biljaka. Plod joj je otrovan dok su listovi i grančice, u određenim mjesecima, ljekoviti.

Foto: JumpStory
  • 1.779
  • 54
  • 0

Imela (Viscum album) je poluparazit i nepoželjan gost u voćnjacima. Najčešće se primjećuje tijekom zime, kad su krošnje voćki ogoljene i bez lišća. Pojavljuje se u obliku malih, okruglih, zimzelenih grmova na granama. Ni sada nije kasno uočiti ih. 

Grane su razdijeljenje na članke s nasuprot duguljastim listovima. Cvijet je dvospolan, zelene boje, a plodovi bijele bobice ispunjene ljepljivim sokom. Sadrži alkaloide, sluz, tanine i smolu.

Imela: Božićni ukras koji skriva opasnost za ljude i stabla

Ptice su glavni posrednik u prenošenju sjemena imele na granu voćke gdje se ona nastani i udomaći. Od svog domaćina, najčešće starih voćki, uzima vodu i hranjive tvari, a putem svojih listova vrši proces fotosinteze. Iz tog razloga se naziva poluparazitom. Oduzimajući vodu i mineralne tvari, iscrpljuje dodatno stablo i time uzrokuje njegovo prijevremeno odumiranje.

Uzrokuje i nestanak ptica  

Najčešće se javlja na autohtonim, starim sortama jabuka i krušaka te na šumskom drveću: topoli, vrbi, kestenu, hrastu i brezi. Povoljna okolnost za voćare je to što je češća pojava ovog parazita na šumskom drveću nego na voćkama.

Grane koje su zaražene bilo bi najbolje potpuno ukloniti i spaliti. Rane koje su nastale putem reza premazati kalemarskim voskom, a nakon toga nastaviti s ustaljenom zaštitom voćki što je u zimskom periodu najčešće fungicidima na bazi bakra.

Druga nepovoljna stvar koju uzrokuje je nestanak ptica pjevica i drugih korisnih ptica u pojedinim krajevima. Naime, bijele bobice kojima su se hranile su otrovne i uzrokuju probavne smetnje.

Ne koristite imelu s hrasta

Bijela imela, osim svojih loših osobina ima i dobre koje se odnose na njenu ljekovitost.

U narodnoj medicini se koristi za snižavanje krvnog tlaka, protiv začepljenja krvnih žila, vrtoglavice, grčeva, poboljšava san, pomaže kod neplodnosti i dijabetesa i poboljšava rad želuca. Pokazala se dobra i pri liječenju karcinoma. No, kako je bijeli plod otrovan, u medicini se koriste samo listovi i tanke drške grančice u periodu od listopada do prosinca i od ožujka do travnja jer u drugim mjesecima nema ljekovita svojstva.

Imela napada autohtone sorte jabuke i kruške

U medicinske svrhe koristi se kao čaj, tinktura, prah, vodeni ekstrakt, mast ili u nekom drugom obliku. U liječenju se ne smije koristiti imela s hrasta jer se smatra otrovnom. Prema tome, ukoliko primijetite ovu biljku poluparazita na vrijeme, znate što vam je činiti, 


Tagovi

Imela Imela na voću Zimzeleni grm Poluparazit Nestanak ptica Zaštita voćki Otrovne bobice Bijele bobice


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u sektoru agrobiznisa. U stalnom kontaktu s poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!