Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj šljiva
  • 11.06.2022. 16:30
  • Požeško-slavonska, Sulkovci

Kakvu brigu zahtijevaju šljive?

Ivan Tubić na južnim obroncima Požeške gore uzgaja 420 stabala šljiva, a ekipi Poljoprivredne televizije otkrio je kako ih štiti od bolesti i štetnika. Podijelio je savjete i o gnojidbi.

Foto: Poljoprivredna TV
  • 1.003
  • 87
  • 0

Rodna, ljepotica i najbolja, sorte su šljiva koje u Sulkovcima uzgaja Ivan Tubić. Dok se divi količini sada još zelenih plodova na granama, ekipi Poljoprivredne televizije otkrio je kada je ušao u svijet voćarstva i kako se odlučio za uzgoj baš ove voćne vrste.

"Moj tata je na površini od jednog jutra imao požegaču bistricu. No, zbog vremena i bolesti šarke stabla su se počela sušiti", kazao je dodavši da se nakon toga odlučio na južnim obroncima Požeške gore posaditi šljivik.

U njegovom nasadu se nalazi 420 stabala. Od sorata uzgaja čačansku rodnu, ljepoticu i najbolju. Kako kaže, zaštitu provodi u jesen modrim uljem u koncentraciji od tri posto kada list opadne i u proljeće dva posto.

U punoj cvatnji tretira protiv monilije, a kada opadne dvije trećine latica ide u zaštitu od šljivine osice. "Ako se to ne napravi one mogu uništiti polovicu uroda jer ostavljaju jajašca unutar plodova", upozorio je Tubić.

Prije berbe još jedan tretman obavlja protiv monilije, a kada se formiraju plodovi zaštitit će ih od sive plijesni na što je pogotovo osjetljiva rodna sorta.

Gnojidba stajnjakom i NPK gnojivom

Uz kvalitetnu zaštitu, napominje on, važna je i prihrana. "Šljiva voli sagorjeli stajnjak. Ja sam prihranio udarnom dozom kada sam sadio nasad još 2015., potom 2018., a to planiram napraviti i ove jeseni", kazao je. Prema njegovim riječima ova voćka voli fosfor i kalij, a on koristi NPK gnojivo u omjeru 0:20:30.

Što se tiče uroda za ovu godinu, kaže kako je riječ o šljiviku koji je u 7. godini i da bi prema struci svako stablo trebalo dati u prosjeku 50-ak kilograma ovog voća. No, Tubić dodaje kako sve ovisi o vremenu.  

"Ove smo godine izbjegli mraz, a lani zbog njega nismo imali ništa uroda", napomenuo je. On će svoje plodove brati od srpnja pa čak i u rujnu jer kako kaže specifičnost njegovih sorta je što sve tri sorte cvatu u isto vrijeme, a najbolja i ljepotica dođu ranije za brati nego rodna.

Više pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Uzgoj šljiva Zaštita Gnojidba Ivan Tubić


Autorica

Marija Jurišić

Više [+]

Urednica emisije Zlatno klasje Poljoprivredne televizije.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?