Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalemljenje
  • 24.08.2020. 09:00

Kalemljenje na spavajući pupoljak obavlja se do pred kraj rujna

Za kalemljenje na spavajući pupoljak treba skidati neposredno pred postupak, da ne bi došlo do sušenja sa zdravih matičnih voćnih stabala. Treba voditi računa da podloga i grančica s koje se skida pupoljak budu slične debljine

Foto: Depositphotos/NIKO_Cingaryuk
  • 3.254
  • 112
  • 0

Kalemljenje (cijepljenje) se najčešće radi u periodu od 5. kolovoza do pred kraj rujna. Bitno je naglasiti da u ovom periodu prvo treba obaviti kalemljenje koštičavih voćnih vrsta, poput marelice i šljive, potom kruške, trešnje, višnje i breskve, a tek na kraju se cijepe jabuke i dunje, savjet je Snežane Dragićević Filipović iz PSS Čačak.

Dva tjedna prije postupka treba provjeriti odvaja li se kora na podlozi lako, a ako se to ne događa, jedna od obaveznih mjera je zalijevanje podloge. U suprotnom će rezultat biti manji prijem cijepova.

Najbolje podloge za kalemljenje trešnje

Za kalemljenje na spavajući pupoljak kalem-grančicu (plemku) treba skidati neposredno pred postupak, da ne bi došlo do sušenja sa zdravih matičnih voćnih stabala. Treba voditi računa da podloga i grančica s koje se skida pupoljak budu slične debljine, jer je tada najbolje prianjanje za podlogu i srastanje pupoljka.

Okca iz središnjeg dijela za bolji prijem

Prvenstveno se uzimaju lisni pupoljci, dok cvjetne treba izbjegavati jer po prijemu u proljeće mogu cvjetati i najčešće se suše. Za cijepljenje treba odabrati zrele grančice koje se nalaze na periferiji krune.

"Koriste se, dakle, iz tog središnjeg dijela jer su tu okca dovoljno zrela za bolji prijem", ističe stručnjakinja za voćarstvo i vinogradarstvo.

Cijepljenjem sadnica oraha do bržeg plodonošenja - s rezidbom oprezno

Obavezno treba s grančice skinuti svaki list do osnove te ostaviti jednu trećinu lisne drške. Kalem-grančica, koja prilikom skidanja treba biti okrenuta vrhom ka tijelu, treba se zasjeći otprilike na jedan i pol centimetar od osnove pupoljka, a potom se polako skine pupoljak. Bitno je naglasiti da je potrebno imati jedan mali dio kore i jedan tanji sloj drveta, otprilike do jednog centimetra iznad pupoljka.

Rez "T"

Na očišćenom dijelu podloge, na nekih 10 do 15 centimetara od zemlje, kalemarskim nožem treba napraviti uzdužni presjek oko tri centimetra te poprečni širine jedan centimetar. Slikovito bi trebalo izgledati u obliku slova T.

Drugom stranom, odnosno tupim dijelom noža, odvaja se kora od drveta i unutra se ubacuje kalem-okce koje se uzima s plemke. Skinuti pupoljak se drži za peteljku i onda se uvlači u koru, odnosno rez T.

Ako dio lisne drške otpada - pupoljak se primio

Obavezno poslije toga treba postaviti elastične trake koje će držati kalem-okce. Ukoliko je prijem dobar, za petnaestak dana će se vidjeti. Ako dio lisne drške koja je ostala na kalem-okcu lako otpada, znači da je pupoljak primljen. U slučaju da je drška sasušena, žilava i da se teško odvaja, to znači da se pupoljak nije primio. Ako ima vremena, može se obaviti precjepljlivanje.

Kako uzeti i čuvati voćne plemke?

"Ako se kalemljenje odradi puno ranije, može doći do cvjetanja pupoljka pa neće moći nikad dovoljno sazreti. Kada nastupi zima, dolazi do smrzavanja. Može se dogoditi da kompletni dio koji je kalemljen smrzne."

Njega nakon cijepljenja

Nakon cijepljenja, biljka ulazi u period zimskog mirovanja. Potrebno je održavanje tijekom proljeća kao što je redovno uklanjanje korova iz nasada, jer se u njima nalaze bolesti i štetnici, da ne prave sjenu i oduzimaju hranjive tvari koje treba koristiti kalem da bi rast bio bolji.

Također, u sušnim godinama kada nema dovoljno oborina, neophodno je obratiti pažnju na dovoljnu količinu vode i redovno navodnjavanje da bi postotak prijema bio bolji, ali ne treba pretjerivati s velikim količinama. 

"Ove godine treba uklanjati redovno korove jer ih zbog veće količine vode ima baš puno", kaže za Agroklub Snežana Dragićević Filipović.


Tagovi

Kalemljenje voća Kalemljenje na spavajući pupoljak Okce Rez T Pupoljak Snežana Dragićević Filipović Cijepljenje voća Plemka


Autor

Aleksa Jadžić

Više [+]

Sasvim običan dan jednog mladog čarobnjaka je stalna želja za učenjem koja ga je uvela u zakovitlani kotač novinarstva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]