Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba maslina
  • 26.10.2020. 10:30
  • Zadarska, Petrčane

Kapetani duge plovidbe bacili sidro u maslinike Vilima Gržana

Prekaljeni morski vukovi Boris Lisica i Dragan Mikulić sa suprugama uživaju u berbi maslina kod višestruko nagrađivanog maslinara Vilima Gržana iz Petrčana. Zašto masline beru ručno, odvajaju peteljke i plodove odmah prerađuju?

Foto: Nedjeljko Jusup
  • 1.210
  • 319
  • 2

U maslinicima Vilima Gržana na tri lokacije u Petrčanima kod Zadra okuplja se zanimljivo društvo. “Mogli bi upravljati prekooceanskim brodom, možda i sa dva”, kaže dobro raspoloženi Vilim. Uz njega, nautičara, koji je niz godina navigava, a u mirovinu otišao lani iz Obala i lučica, i njegovu njegovu suprugu Zoru, u berbi pomažu i dva kapetana duge plovidbe. Vilimov rođak Boris Lisica sa suprugom Ljerkom te Dragan Mikulić i njegova Marija, inače Vilimova nećakinja. Tu je i nećak Momir Štulić, pomorski strojar iz Nina.

Svi vole masline i ne kriju da uživaju u berbi  i druženju.

Vilim ih “inficirao” maslinama

“Pogotovo u ovom sastavu”, kaže Boris koji s obitelji živi u Rijeci, gdje je u samom centru grada, na Vežici, zasadio 30 stabala masline. Pobrali su ih malo prije vremena i već početkom listopada  preradili, samo da bi na vrijeme došli u berbu u Petrčane.

Urod dobar, ulje nikad bolje, kaže Vilim Gržan

“Vilim nas je svih “inficirao”, potaknuo da se zaljubimo u masline”, kaže nećakinja Marija.  Sa suprugom Draganom ona je na lokaciji Rumaz, između Bokanjca i Crnog zasadila 50 stupi maslina, a uzgaja i sve vrste sezonskog povrća i pravi domaće voćne likere od maraske, oraha, nešpole, artičoka... Nećak Momir koji je također navigavao, posadio je prije 8 godina 60 maslina na lokaciji Križine između Nina i Privlake.

“Za sve je “kriv” ujak”, potvrđuje i Momir. On u svom monosortnom masliniku ima isključivo introduciranu sortu Leccino, koja svake godine dobro rodi, a ove pogotovo. Skoro kao i Vilimove, koji se maslinarstvom počeo baviti početkom devedesetih.  

Učio od Dobroslava Elezovića

“Ništa nisam radio napamet”, kaže Vilim, koji je u međuvremenu postigao zapažene uspjehe. Još prije 13 godina postao je šampion međunarodne manifestacije Dani masline u Zadru, potom vicešampion Noćnjaka, njegova ekstra djevičanska maslinova ulja osvajala su i osvajaju uglavnom zlatna odličja na svim domaćim i međunarodnim smotrama maslinara i uljara. ”Za moj uspjeh najzaslužnija su struka i moja obitelj”, ističe Gržan. U samim početcima znanje je upijao od velikog barda Dobroslava Elezovića, koji mu je bio mentor. Od njega je saznao sve najbitnije pojedinosti od toga kako pripemiti teren, saditi, koje sorte pa i to da je jako bitan položaj.

Zašto beru ručno i odvajaju peteljke ?

“Nisam sadio u dolini uz more. Svi moji maslinici su na povišenim terenima, gdje nema vlage, a ima strujanja zraka tijekom cijelog dana. Zato uz minimalnu zaštitu nema muhe koja je u Petrčanima rak-rana većini maslinara”, govori. Njegov maslinik na lokaciji Dolac u kojemu smo posjetili berače je na 60 metara nadmorske visine, slijedi berba na Karubinovom brdu na još većoj visini. “Rodilo je ka nikad”, priča. Ovogodišnju berbu su započeli u masliniku iznad Petrčana, točno kad su plodovi postali tehnološki zreli.

Kapetani duge plovidbe i vrsni maslinari 

Sve beru ručno iako ima stroj, električni tresač već punih 14 godina. "Najbolje je kad se plod bere jedan po jedan ručno ili uz pomoć češljeva. Tresač oštećuje masline. Dolazi do oksidacije što poslije utječe na kakvoću ulja", pojašnjava Vilim koji je sam konstruirao poseban drveni prebirač pomoću kojega se ubrani plodovi očiste od lista, eventualno neke grančice, a odstranjuje i peteljke sa plodova, ako se koja “prošverca”.  

“Što uberemo, odmah prebiremo i isti dan prerađujemo u Uljari Zadar na Novom Bokanjcu”, govori i otkriva da se od prvih 867 kg dobilo 82 kg ili 89,134 litara ekstra djevičanskog ulja.

Po ulje dolazi i mađarska operna pjevačica

Radmani su potom iz dana u dan nastavili rasti. “Računam da ću ove godine ubrati oko 3,5 tona maslina. Urod dobar, ulje nikad bolje”, kaže Vilim Gržan, koji sve što ubere i proizvede proda na kućnom pragu. “Tko jednom kupi uvik se vraća. Krug se širi. Dolaze iz Slovenije, Italije, Rumunjske, a od preklani po ulje redovito dolazi i poznata mađarska operna pjevačica. Kaže da joj naše ulje blagotvorno djeluje i na glasnice", kaže Gržan.   

Bude li išao na natjecanja, domaća i/ili međunarodna njegova ulja će ulja i od ovogodišnje berbe osvajati zlatna odličja. Možda i titule šampiona!?

"E, da lipo je dobiti nagrade, ali moj najveći uspjeh nisu šampionska titule i zlatne medalje. Najveći uspjeh je moja obitelj", kaže Vilim, a potvrđuje i supruga Zora.

Zaštita i prihrana za sljedeću vegetacijsku sezonu

“Dica su nam dobra, vridna i uspješna. A, kako i neće biti kad su rasla uz masline”, smije se Zora. Svi završili fakultete, rade, imaju svoje obitelji. Sin Luka (34) naviga u ulozi drugog oficira, nevista Riana je u visokoj trudnoći, starija kćer Marija, udana je u Jadranovo kod Kraljevice ima sina Dominika (3) i kćerkicu Klaru (2), a mlađa Jelena u Buzet. Ima tri sina  Vita (4,5), Donata (3) i Šimuna (1).

Ove godine poklopilo se tako da nitko od troje djece nije mogao doći u berbu. Bio je jedino zet Sanjin i unuk Vito koji je berače poticao na rad: Ajde, ajde što stojite. Samo pričate. Berite, govorio je Vito koji je i sam brao plodove s nižih grana koje je mogao dohvatiti.

Plodovi se odmah nakon berbe prerađuju 

I, tako riječ po riječ, uz druženje i lipu domaću spizu, berba u Gržanovim maslinicima se nastavlja. A kad završi i sve ulje spremi u inox tankove koje čuva u posebnoj, klimatiziranoj  prostoriji, Vilim će opet u maslinike. Poškropiti ih s nekim od bakarnih pripravaka da ih zaštiti od paunovog oka i obaviti osnovnu gnojidbu organskim i kombinacijom NPK mineralnih gnojiva (7-20-30). Hranjiva se dodaju nakon berbe za sljedeću vegetacijsku sezonu, kaže na kraju.

A dogodine u ovo vrime sve kao i sada. Ista ekipa, pojačana s djecom i unučadi, u berbi koja donosi tekuće zlato. Ili, kako su govorili stari, komu je ulja u kamenici, tome je i zlata u škrinjici.


Fotoprilog


Tagovi

Berba maslina Petrčane Vilim Gržan Kapetani duge plovidbe Boris Lisica Dragan Mikulić Prodaja na kućnom pragu


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P