Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pitomi kesten
  • 31.10.2013. 14:00

Kesten - atraktivan i ćudljiv plod jeseni

Uspješan i isplativ uzgoj kestena

  • 3.359
  • 234
  • 0

Nitko mu ne može odreći posebnost i pripadnost skupini visokovrijednih vrsta, riječju, nedvojbena je delikatesa, bio prerađen u konditorskoj industriji ili svježe pečen ili kuhan. O tome je mnogo podataka na internetu, pa i na našem Agroklubu, ali kako je zanimljiv i za komercijalni uzgoj pokušat ćemo sabrati korisne informacije.

Drago Šeničnjak

Imamo dosta mikrolokacija sa šumama pitomog kestena, a i poznate lovranske marone između mora i obronaka Učke. O prisutnosti kestena govore i mnoga mjesta s korijenom „kesten - kostanj“ u imenu. U takvim šumama plodovi su se uglavnom samo sezonski brali, ali otvorenost tržišta i uvoz, poučili su nas da tu deliciju valja i organizirano proizvoditi iako mu je ćudljivost izražena, isto kao i slast. K tome, pojavio se i rak korijena kao problem, pa su plantažni i farmerski veliki proizvođači u tipičnim zemljama kao što su Italija i Francuska, počeli tražiti rješenja pomoću, na bolest otpornih kinesko japanskih kombinacija.

U nas ima zagovornika selekcije postojećih šumskih nasada, ali i plantažnog uzgoja po uzoru svjetskih velikih proizvođača. Na tu temu upravo se provodi istraživanje "Genetska varijabilnost kestena u Hrvatskoj" kod prof. dr. Marilene Idžojtić na Zavodu za šumarsku genetiku, dendrologiju i botaniku.

Veličina ploda

Ona nam je i ukazala na gospodina Davora Juretića iz Karlovca koji je prije par godina krenuo u donkihotovsku misiju od karlovačkih šuma do plemki s drugih kontinenata, a sada već ubrao i prve plodove, te na poznati rovinjski rasadnik Skink (g. Prgometa), koji profesionalno nudi sadnice i tehnologiju kestena, što je u metropoli dostupno i kod barda hrvatskih plantažnih voćara mr. sc. Frane Ivkovića. Treba reći da je kesten izbirljiv glede tla i da je kompliciran za cijepljenje (tanin, koagulacija bjelančevina i sl).

Davor Juretić

"Ideja je nastala, jer živimo pokraj šumskih nasada pitomog kestena", kaže Davor Juretić, "ali smo išli pogledati svjetske proizvođače. Ustanovili smo da sitni domaći varijeteti mogu ići primjerice u strojnu proizvodnju pirea, ali za delikatesnu ponudu bolji je maron, koji sve više osvaja i naše voćarnice."

"Mi najzanimljivije svjetske sorte cijepimo na običan pitomi kesten i na sortnoj smo listi, kao i za niz smokava i maslina na što smo ponosni", kaže dr. sc. Željko Prgomet iz rovinjskog Skinka. Voćnjaci kestena su u začetku, ali pratimo najsuvremenije tehnologije u svijetu (kontejniranje sadnica, navodnjavanje, dvostruke plastenike) jer je to osjetljiva i zahtjevna vrsta. Voćnjaka kestena bit će nadamo se sve više i u nas, a da je ćudljiv i osjetljiv najbolje govori to što je teško naći vizualno ujednačen nasad.


Povezana biljna vrsta

Kesten

Kesten

Sinonim: maron, morun, klijesten, ćestan, kostanj, goran, goraš, gorskać, krušavac | Engleski naziv: Chestnut | Latinski naziv: Castanea Mill.

Kesten ili 'žir bogova' ima plod koji spada u nutritivno visokovrijedne namirnice: 53 % čini voda, 2,9 g su bjelančevine, 44 g su ugljikohidrati, a glavni sastojak je škrob oko 44... Više [+]

Tagovi

Željko Prgomet Kesten Jesenski plodovi Davor Juretić Plantažni uzgoj Mikrolokacija


Autor

Rajko Polić

Više [+]

Novinar HND-a od 1973. Studirao filozofiju u Zagrebu, poljoprivredu u Križevcima, profesionalni novinar - reporter u Večernjem listu 30 godina, sudjelovao u pokretanju prvog specijaliziranog priloga Vrt

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce