Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Borovnica
  • 28.08.2022. 16:30
  • Rudnik

Kiselo zemljište i slobodan sustav uzgoja - za oko 45 kn po kilogramu borovnica?

Kako se ovo voće relativno lako uzgoja, a zarada je odlična voćar iz susjedne Srbije je solidno zaradio i kao pionir u toj proizvodnji i opstao.

Foto: Marija Lazarević
  • 510
  • 40
  • 0

Momčilo Paunović s Rudnika (susjedna Srbija, op.ur.) svoj nasad borovnica podigao je 2006. godine i ovo mu je, dakle, šesnaesta godina. Kako kaže, budući da je prva tura sadnog materijala bila gratis, ali i "poprilično loša", sljedeće godine kupio je 500 sadnica po 5,5 eura.

"Zasadim površinu od 22 ara, pod vedrim nebom, bez bilo kakvih dodataka. Ove godine čak nisam ni gnojio i nasad je fantastičan, rodio je kao nikada do sada. Prije tri godine bilo je oko 3,5 tona što je izuzetan prinos i ja sam više nego zadovoljan njime, ali i kvalitetom", kaže Paunović. 

Pustimo biljku da diše slobodno

Zbog dobre cijene, ali i subvencija sve više stanovnika Srbije odlučuje za sadnju ovog voća uglavnom u kontroliranim uvjetima uz sustav za navodnjavanje i niz raznih pogodnosti. Međutim, naš sugovornik smatra da ona u takvim uvjetima ne može opstati i ne može dati prinos kao na otvorenom u slobodnom uzgoju.

Omogućiti joj slobodan prostor

"Jedini i najznačajniji preduvjet za uzgoj borovnice je zemljište - zahtjeva kiselo, pH 4,2 do 5,3 i to je idealno. Ja sam sigurno za to, da neko poboljšanje je čist promašaj i mučenje za biljku i nas.

Uzgoj u posudama isto čist gubitak, pa ne možete biljku čiji je životni vijek 50 godina da tretirati kao bebu u inkubatoru i uzgajati kontrolirano, ja to ne razumijem. Evo ovdje ja nemam ni protugradnu mrežu - pustimo biljku da diše slobodno, da bude otvorena prema nebu da se ne osjeća kao u kavezu i onda će sigurno uspjeh biti zagarantiran."

Plodovi poštom na adresu

Ovaj voćar naglašava da je početna cijena ovog bobičastog voća uvijek bila oko šest ili sedam eura, ali da njegov nasad zbog nadmorske visine nikada ne stigne u tom periodu. Zbog toga on borovnicu plasira brzom poštom na kućnu adresu i uz cijenu od oko 700 dinara (44,80 kn) za kilogram ostvaruje i više nego dobru zaradu.

"Meni je nasad na oko 500 metara nadmorske visine i nikada ne stignem dobiti tu željenu cijenu. Godinama je i bio problem plasmana jer naše tržište je bilo nedostupno za borovnicu jer je preskupo, jedino izvoz. Ali ja sam posljednjih godina stekao mušterije po čitavoj Srbiji tako da pakiram i šaljem brzom poštom po cijeloj državi", ističe. 

Paunović rod plasira na domaće tržište

Zbog izvjesnih količina koje ostaju u nasadu i ne prodaju se kao svježe voće Paunović je započeo i nekoliko načina prerade borovnice pa će svojim kupcima u zimskim mjesecima kada nema svježih plodova ponuditi prerađen koji također ima hranjivu vrijednost. 

"Dosta plodova zamrznem i prerađujem u matični sok, džem, a ove godine napravio sam i fenomenalno vino od borovnice, čak sam i sušio, ali to je neisplativo jer treba 7-8 kilograma svježe za kilogram suhe. Najbolje je prodati kao konzumnu voćku, tu je brz obrt novca, ali ako to ne možemo, onda je preradimo."

Vjeruje se da borovnica krijepi, popravlja krvnu sliku, pojačava imunitet i ubrzava oporavak bolesnih. Naši su je stari koristili za jačanje krvi, podizanje imuniteta i oporavak poslije teških bolesti. 

Za porodicu dovoljno 20 ari

Pitali smo ga kakvi su planovi za budućnost i planira li proširenje nasada?

S 22 ara ubere i do 3,5 tone ploda

"Proširiti ne mislim, ali mislim smanjiti. Nema radne snage, sami radimo obiteljski. Ne bi proširivao više jer za jednu obitelj je 20 ari sasvim dovoljno. Mi sami uberemo oko dvije tone, a neka je po pet eura to je 10.000 eura zarade, pa malo li je to za jedno seosko gospodarstvo da se ničim više ne bavi. Ali, za sve ove godine nitko se nije usudio od mojih seljana da pokrene ovaj posao", kaže Paunović. 


Povezana biljna vrsta

Borovnica

Borovnica

Sinonim: črnica, kupinjača, crna jagoda | Engleski naziv: Blueberry | Latinski naziv: Vaccinium L.

Borovnica je listopadni grm iz porodice Erika; Vrijesovki (Ericaceae), prosječne visine od 20 - 50 cm. Kod nas u RH raširena je u borovim, smrekovim i bukovim šumama. Cvjeta u... Više [+]

Tagovi

Borovnica Uzgoj na otvorenom Navodnjavanje Kiselost zemljišta Sok od borovnice Momčilo Paunović Gnojenje Cijena borovnice


Autorica

Marija Lazarević

Više [+]

Po obrazovanju agronomka, a po struci novinarka, preferira poljoprivredne teme.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]