Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oleuropein
  • 16.12.2021. 10:00

Koja su ljekovita svojstva lista masline?

Istraživanja potvrđuju da oleuropein ima protuupalnu aktivnost, antioksidacijsko, anti-aterogeno, antikancerogeno, antimikrobno i antivirusno djelovanje, navodi dr.sc. Tea Bilušić za Maslinar.

Foto: Bigstock/BitsAndSplits
  • 690
  • 45
  • 2

List i plod stabla masline izvor su biološki aktivnih spojeva iz skupine polifenola. Posebno zanimljiv je spoj koji je prvi put izoliran iz ove biljke 1959. godine od strane talijanskih znanstvenika i dobio je ime oleuropein (po latinskom nazivu za maslinu).

"Upravo se on smatra odgovornim za gorak okus maslinovog ulja. Njegova koncentracija može doseći vrijednost od 140 mg/g suhe tvari u plodu te 60 do 90 mg/g u lišću", pojašnjava dr.sc. Tea Bilušić za Maslinar.

Naime, njegov udio u ekstra djevičanskom ulju ovisi o sorti masline, stupnju zrelosti ploda te procesu prerade ulja. Oleuropein se ne nalazi samo u vrstama roda Olea nego i drugim vrstama koje pripadaju porodici Oleaceae, a akumulira u plodu tijekom faze rasta.

"Tijekom faze tzv. zelenog dozrijevanja ploda njegova koncentracija, zajedno s onom zelenog pigmenta klorofila, se smanjuje, da bi se potom tijekom tzv. crne faze dozrijevanja ploda u potpunosti smanjila", navodi Bilušić. Dodaje da se iz toga da zaključiti da je to spoj karakterističan za mladi plod, a tijekom procesa starenja ploda dolazi do njegove degradacije pa su stoga zeleni plodovi bogatiji oleuropeinom u odnosu na crne.

Tijekom procesa posmeđivanja ploda dolazi do procesa oksidacije oleuropeina djelovanjem enzima polifenoloksidaze (PPO) i stupanj posmeđivanja ploda u korelaciji je s koncentracijom tog spoja u plodu masline. "Znanstvena istraživanja pokazuju iznimno visok stupanj bioraspoloživosti u probavnom traktu čovjeka (55-60%). Pojam bioraspoloživosti odnosi se na stupanj apsorpcije spoja u tankom crijevu", napominje ova stručnjakinja.

Nadalje, kako kaže, mnogobrojna znanstvena istraživanja potvrđuju farmakološki značaj oleuropeina iz masline koji se odnosi na njegovu protuupalnu aktivnost, antioksidacijsko, anti-aterogeno, antikancerogeno, antimikrobno i antivirusno djelovanje.

Antimikrobno djelovanje na bakterije

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) 2011. godine priznala je oleuropein kao spoj koji djeluje preventivno na proces oksidacije LDL-a (lipoprotein niske gustoće, tzv. loš kolesterol). U dokumentaciji koju prilaže EFSA navode se rezultati opsežne, randomizirane, intervencijske studije provedene u nekoliko zemalja (Finska, Danska, Njemačka, Italija, Španjolska).

Ipak, ekspertni tim te agencije u svom je zaključku naveo da još uvijek nema dovoljno jasnih dokaza o utjecaju oleuropeina ili samog ekstrakta lista ili ulja na regulaciju krvnog tlaka, te se u tom slučaju oni ne mogu i ne smiju koristiti kao zamjena za lijekove iz skupine antihipertenziva.

Ovaj spoj pokazuje antimikrobno djelovanje na Gram-pozitivne i Gram-negativne bakterije, kao i na mikoplazme, a riječ je o mikroorganizma kojima nedostaje stanična membrana i stoga su otporne na većinu antibiotika.

"Prema rezultatima istraživanja oleuropein inhibira djelovanje enterotoksina B koji stvara bakterija zlatni stafilokok, potom inhibira razmnožavanje bakterije Salmonella enteritidis te sporulaciju i razvoj spora bakterije Bacillus cereus", pojasnila je Bilušić dodavši da djeluje inhibitorno na bakterije Klebsiella pneumoniae i Escherichia coli.


Tagovi

Masline Ljekovitost Maslinar Tea Bilušić


Autorica

Mila Botteri

Više [+]

Urednica časopisa Maslinar.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]