Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podizanje voćnjaka
  • 01.01.2023. 12:00

Koji su važni faktori izbora terena za podizanje voćnjaka?

Osim ekspozicije terena, plodnosti zemljišta i reljefa, pri izboru položaja za podizanje voćnjaka, mora se voditi računa i o transportabilnosti plodova.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 122
  • 20
  • 0

Kod izbora terena mora se voditi računa o kvalitetu i plodnosti zemljišta: sadržaj humusa, makro i mikro elemenata, zatim pH vrijednosti, sadržaju aktivnog kreča, sadržaju alkalnih soli, dubini zemljišta, granulometrijskom (mehaničkom) sastavu. Također i o klimi reona, reljefu terena, ekspoziciji parcele, blizini vodenih površina, zaklonjenosti od hladnih vjetrova, i tako dalje.

Pri izboru položaja za podizanje voćnjaka, mora se voditi računa i o transportabilnosti plodova.

Zemljište je sredina koja predstavlja primaran činilac egzistencije, produktivnosti i dugovječnosti voćaka, te mora pružiti optimalne toplotne i vodno vazdušne uslove korijenovom sistemu. Zbog toga aktivni sloj zemljišta mora odgovarati sljedećim zahtjevima:

Kvalitet zemljišta je važan činilac prilikom odabira
  • Dubok oranični sloj: zavisno od voćne vrste, minimum za jagodu - 0,5 m; ostalo jagodasto voće - 1,0 m; vegetativno razmnožene voćke - 2,0 m, generativno razmnožene voćke - 3,0 m;
  • Rastresit, propustljiv i strukturan oranični sloj zemljišta;
  • Da podzemna voda nije visoka: najveća visina podzemne vode u trajanju maksimalno dva dana, varira u zavisnosti od dubine korijenovog sistema, jagoda - 0,3 m; ostalo jagodasto voće - 0,7 m; vegetativno razmnožene voćke - 1,0 m, generativno razmnožene voćke - 1,5 m;
  • Da je pH reakcija zemljišta pogodna: najpogodnija za većinu voćnih vrsta je slabo kisela do neutralna sredina, kiselo zemljište zahtijeva borovnica, pitomi kesten;
  • Da zemljište sadrži dovoljno makro i mikro elemenata;
  • Da zemljište ne sadrži toksične za biljku materije.

Projektiranje i podizanje voćnjaka - od prvog do posljednjeg koraka

Uticaj reljefa na voćke

Reljef je skup oblika terena zemljišta i karakteriše ga nizina i uzvišenja koji manifestuje ekološke (zemljište i klima) i fitotehničke (mogućnosti primjene mehanizacije) uslove za gajenje voćaka. Za podizanje voćnjaka najčešće se koriste srednji dijelovi ravnih i prostranih padina, sa različitim nagibom. Voćkama najviše odgovaraju blago brežuljkasti tereni. Veliki nagib poboljšava toplotne uslove, ali smanjuje upotrebljivost zemljišta zbog jake erozije kao i mogućnost korišćenja mehanizacije.

Veliki nagib poboljšava toplotne uslove, ali smanjuje upotrebljivost zemljišta

Na velikim nagibima voćke se sade po izohipsama.

Uticaj ekspozicije terena

Na ekspoziciju terena najviše utiče na temperaturu i vlažnost područja, generalno su najtopliji i najsuhlji u sjevernoj hemisferi južni položaji, a u južnoj hemisferi - to su sjeverni položaji. Međutim, uticaj ekspozicije terena zavisi u velikoj mjeri i od ostalih činilaca (geografska širina i dužina, nadmorska visina, jačina nagiba).

Uticaj velikih vodenih površina

Usporava kretanje vegetacije te su voćke otpornije na pozne mrazeve, u jesen su uslovi za sazrevanje povoljniji, tokom zime su ublaženi nagli i jaki prelazi temperature.

Na ekspoziciju terena najviše utiče na temperaturu i vlažnost područja (foto: G. Nastić)

Uticaj nadmorske visine

Zbog jakih zimskih mrazeva i kraće vegetacije, velike nadmorske visine nisu pogodne za voćarstvo, a gornja granica zavisi od voćne vrste. Idući ka severu, smanjuje se nadmorska visina na kojoj se voćke mogu uspješno gajiti.


Tagovi

Podizanje voćnjaka Izbor terena Plodnost zemljišta Reljef Ekspozicija terena Uticaj vodenih površina Uticaj nadmorske visine


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.