Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene maline
  • 02.08.2020. 10:00

Koliko je u postojećim uslovima isplativ uzgoj maline?

Neizvjesnost oko cijene maline, kao i njeno smanjenje u periodu berbe, uticali su na smanjenje broja uzgajivača, ali i zasađenih površina pod ovom vrstom.

Foto: Depositphotos/Oksana
  • 195
  • 210
  • 0

Usljed neizvjesne cijene maline posljednjih godina, ali i nedostatka radne snage u vrijeme berbe, došlo je do smanjenja zasađenih površina pod ovom voćnom vrstom. Pojedini voćari čak uništavaju dijelove svojih zasada, što sve zajedno negativno utiče na domaće malinarstvo, koje je naročito bilo aktuelno u opštinama Srebrenica, Bratunac i Milići.

Veliki broj poljoprivrednika u ovom dijelu BiH prije par godina zasadili su ovu voćnu vrstu zbog dobre cijene, nadajući se pri tom da će ostvariti i dobru zaradu. Iz tog razloga su parcele koje su bile pod kukuruzom i raznim povrćem, pretvarali u malinjake, da bi sada na mnogim površinama ponovo bili usjevi koji su se i decenijama prije tu uzgajali.

Neizvjesnost oko cijene maline, kao i njeno smanjenje u periodu berbe, uticali su na smanjenje broja uzgajivača, ali i zasađenih površina pod ovom vrstom.

Smanjuje se i broj malinara i zasađenih površina

U poljoprivrednoj zadruzi, u Srebrenici, potvrđuju kako se sve više smanjuje broj voćara koji se bave uzgojem maline. Ovakvom stanju doprinjeli su i vremenski uslovi tako da je rod značajno smanjen u odnosu na prethodne sezone, navodi Glas Srpske.

Cijena maline neće ići ispod 3 KM/kg, ali rod je ove godine podbacio

Ipak, kvalitet voća je bolji u odnosu na prošle godine, što na neki način predstavlja satisfakciju voćarima.

Direktor zadruge, Ivan Todić, naveo je kako ni hladnjača, koja je u vlasništvu zadruge, nije još uvijek formirala cijenu za malinu, ali očekuje se da neće biti veća od 3 KM/kg.

"Pratimo tržište i cijene u okruženju. Nemamo dnevnu, nego cijenu definišemo na kraju berbe. Ona treba da zadovolji i zahtjeve proizvođača, ali i tržišta", pojašnjava on i pri tom ističe značaj fer odnosa otkupljivača prema proizvođačima, čiji je broj evidentno manji. Iz tog razloga ove godine biće manje otkupljenih količina malina u odnosu na prethodne.

Ove sezone u planu otkup 300 tona

Hladnjače koje posluju u srebreničkoj opštini pa čak i neke iz susjednih, bave se skladištenjem i otkupom malina i kupina. Potrebno je da prošire asortiman svojih proizvoda, kako ne bi došle u nepovoljan položaj. Pri tom, kako kaže Todić, hladnjače imaju mogućnosti za otkup i drugih vrsta voća, što će omogućiti maksimalnu iskorištenost raspoloživih kapaciteta.

U 2019. godini, zadruga u ovom gradu otkupila je 500 tona jagodičastog voća, a za ovu planiraju otkup 300 tona zato što su se preorijentisali na preradu i otkup zaleđenog voća i njegovog plasmana na zahtjevno evropsko tržište.

Podigli podsticaj za podizanje novih zasada na 700 KM po dunumu

Prema riječima direktora, kapacitet hladnjače je hiljadu tona, a na svojim površinama proizvode malinu i kupinu po organskim principima, na 13 hekata dok su na šest hektara ove sezoe zasijali krompir.

Fokus im je posljednjih godina na preradi jagodičastog voća, što pruža mogućnost ostvarivanja boljih prihoda i sigurnijeg plasmana na međunarodnom tržištu.


Tagovi

Cijene maline Zasadi maline Uzgoj maline Otkup Hladnjače Kvalitet voća Ivan Todić Raspoloživi kapaciteti Siguran plasman Evropsko tržište


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P