Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preporuke u maslinicima
  • 10.06.2022. 16:30

Koliko maslina treba vode i azota - zaštitite je od štetnika?

Zaštita maslina u šestom mjesecu se obavlja od maslinovog moljca (Prays oleellus), jednog od glavnih štetnika

Foto: Nedjeljko Jusup
  • 103
  • 23
  • 0

Navodnjavanje u junu je prvi korak ka održavanju plodnosti masline. Praćenje klimatskih prilika, posebno padavina, te sadržaja vode u tlu ukazuju nam o potrebi za navodnjavanjem. Jako je bitno zbog propusnosti tala, gdje su obično maslinici podignuti, da su obroci navodnjavanja manji, ali zato češći, navode iz Federalnog agromediteranskog zavoda

Ovisno o kapacitetu kapanja kapaljki određujemo vremenski period obroka. Kapaljke imaju raspon od dva do osam litara u satu ovisno o proizvođaču i pritisku sistema navodnjavanja.

Uništavanje korova se obavlja primjenom herbicida ili košnjom korova. Ukoliko se kosi jako je bitno kod iznosa korovne mase na mjesto spaljivanja, ponašati se u skladu s pravilima održavanja vatre na otvorenom. Isto tako je moguće ostaviti zelenu masu na površini maslinika u svrhu malčiranja, kako bi se smanjilo isparavanje vode iz tla.

Gnojidba azotom

Folijarna gnojidba u junu se obavlja primjenom vodotopivih gnojiva na bazi fosfora koji je važan za oplodnju plodova, a također i za proces zrenja. Od cvatnje do okoštavanja plodova vodotopivo gnojivo na bazi azota je neophodno, jer maslina tada ima najveće potrebe za njim. Ukoliko za folijarnu gnojidbu upotrebljavamo UREU kao azotno gnojivo, bitno je naglasiti da gnojivo u vodi ne smije preći udio od 5 posto. Nakon cvatnje folijarna gnojidba se obavlja kad se plod formira u promjer od 3-4 mm.

Gnojidba azotom treba biti izbalansirana kako ne bi pogodovala pojavi štetnika (Foto: OPG Bulić)

Primjena ostalih vodotopivih gnojiva i formulacija u primjeni je ovisna o proizvođaču ili postotku udjela elemenata. Kod folijarne gnojidbe je isto jako bitna čistoća sapnica raspršivača kako bi aplikacija bila što efikasnija. Kod zaštite maslina pesticidima čistoća sapnica je isto važna.

Gnojidba azotom treba biti izbalansirana kako ne bi pogodovala pojavi štetnika, svaki oblik folijarne gnojidbe bi trebao se obavljati uz konsultacije sa stručnom osobom i samom potrebom maslinika.

Zaštita od štetnika

Zaštita maslina u šestom mjesecu se obavlja od maslinovog moljca (Prays oleellus), jednog od glavnih štetnika koji zapreda i izgriza cvjetove, te plodove, a na lišću pravi hodnike. Ima tri generacije. U junu se dešavaju štete druge generacije ovog štetnika, a manifestacija šteta se zna očitovati i u avgustu, kada mnogi to povezuju sa sušom.

Zaštita se obavlja sa preparatima na bazi dimetoata, diazinona i dr. Biološki insekticid poput Bacillus thuringiensis var. Berliner subsp. Kurstak se koristi kod suzbijanja ovog štetnika u fazi larve.

Jedno, ali vrijedno - ljubuški maslinar Mirko Škegro nagrađen zlatom u New Yorku

Drugi štetnik koji se javlja u ovom periodu je maslinin medič (Saissetia oleae) koji odlaže jaja od aprila do septembra, a krajem maja i tokom juna odloži njihov najveći broj. Nalaze se na mladim granama gdje sišu sokove i pritom stvaraju mednu rosu koja je idealna za stvaranje preduvjeta za razmnožavanje saprofitskih gljiva popularno zvanih "čađavice“.

Zaštita se obavlja sa bijelim uljem u koncentraciji od 1,5 % i nije ga preporučljivo koristiti kod temperatura većih od 30 °C. Kod primjene preparata jako je važno držati se uputa proizvođača o dozama  kao i preporukama agronoma u  agro-centrima.


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španija, a slijedi na drugom mjestu Italija. Jedno stablo masline može dati... Više [+]

Tagovi

Maslina Zaštita masline Navodnjavanje Gnojidba Uništavanje korova


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.