Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IAKS mjere
  • 27.04.2021. 10:30

Konfuzija štetnika: Istječe rok za postavljanje feromonskih dispenzera u višegodišnje nasade

Feromonske dispenzere treba postaviti u gornju trećinu krošnje, trsa ili grma najkasnije do 1. svibnja

Foto: Poljoprivredni institut Osijek
  • 1.404
  • 115
  • 0

Korisnici IAKS mjere 10 odnosno tipa operacije 10.1.13. "Metoda konfuzije štetnika u višegodišnjim nasadima" znaju kako im je "zadnjih pet minuta" za postavljanje feromonskih dispenzera, i to u gornju trećinu krošnje, trsa ili grma najkasnije do 1. svibnja.

Oni pak koji žele biti korisnici ove mjere, mogu ju prijaviti Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) u okviru jedinstvenog zahtjeva za izravne potpore i IAKS mjere ruralnog razvoja za ovu godinu do 17. svibnja. Podsjetimo usput kako oni koji žele zatražiti izmjene ili dopune već predanog jedinstvenog zahtjeva, mogu to učiniti najkasnije do 31. svibnja, bez primjene administrativnih kazni za kašnjenje.

Inače, potpisivanjem jedinstvenog zahtjeva korisnik preuzima obvezu petogodišnjeg razdoblja provođenja mjere ali i izobrazbe, odnosno individualnog savjetovanja ili sudjelovanja u demonstracijskoj aktivnosti u trajanju od najmanje šest sati vezano svake godine tijekom obveznog razdoblja.

Smanjenje insekticida i rezistencije

Pojave više generacija insekata u vegetaciji te novih vrsta kao posljedice klimatskih promjena, uz zabranu velikog broja aktivnih tvari, uvelike otežavaju iznalaženje učinkovitog rješenja u borbi protiv štetnika. Metoda konfuzije štetnika, vjeruju stručnjaci, smanjit će sve učestaliju pojavu rezistentnosti štetenih organizama istodobno smanjujući i uporabu insekticida. Evo i kako.

Primjena feromona, u ovom slučaju sintetičkih kemikalija koji djeluju isto kao i prirodni feromoni ženki štetnika oslobođeni u vrijeme parenja za privlačenje mužjaka, funkcionira na principu dezorijentacije i zbunjivanja ciljane populacije. Naime, distribucija velikog broja feromona u jeftinim kapsulama, dispenzorima, difuzorima ili evaporatorima kao strateški postavljenim seksualnim atraktantima će brojnim izvorima mirisa zbuniti mužjake te određene vrste koji tako neće moći naći prave ženke. Stvaranjem praktično gej populacije, ženke ostaju neoplođene. 

Ova metoda dakle ima za cilj poremećaj reproduktivnog ciklusa, odgađanja ili potpunog onemogućavanja parenja a time i smanjenja sljedeće generacije odnosno smanjenja šteta.

Seksualni hormoni su specifični za svaku vrstu, pa su shodno tome selektivni za druge organizme, odnosno ne šete korisnim prirodnim predatorima.

Postavljanje atraktanata prije leta jabučnog savijača

Ova se metoda primjenjuje ponajviše u kontroli populacije jabučnog savijača (Cydia pomonella L.) za čije se suzbijanje voćnjak jabuka u konvencionalnom uzgoju prosječno insekticidima tretira oko osam puta. Primjenom feromona broj se tretiranja u vegetaciji prepolovi. To je na tragu načela integrirane zaštite – svesti primjenu kemijskih sredstava za zaštitu bilja na najnužniju mjeru.

Stručnjaci Uprave za stručnu razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede ili jednostavnije savjetodavne službe u spomenutim obveznim edukacijama obično kao primjer navode feromonski pripravak ISOMATE C plus koji se primjenjuje u dozi 1000 dispenzora na hektar. Aplikaciju treba obaviti prije početka leta jabučnog savijača, i to postavljanjem dispenzora na bočne grane stabla, na visinu 1,7 – 2 m. Na rubnim se redovima voćnjaka preporučuje staviti više dispenzora. Pri postavljanju valja imati na umu da ne smiju biti izloženi direktnom Sunčevom svjetlu.

Upravo zbog insolacije, odnosno visoke temperature, ali i zbog visoke populacije štetnika, površina i oblika voćnjaka te broja plodova može doći do smanjene učinkovitosti feromona.

Feromonski se dispenzeri inače još koriste i u konfuziji štetnika vinove loze (Foto: Depositphotos/jojoo64)

Općenito rečeno, učinkovitost metode konfuzije prvenstveno ovisi o pravovremenom vješanju dispenzora u voćnjaku, određenoj gustoći rasporeda dispenzora, prostornoj izolaciji od drugih nasada u kojima se ne provodi konfuzija, te obaveznog praćenja leta štetnika i oštećenja na plodovima u voćnjaku radi pravovremene korekcijske primjene insekticida.

Podnošenje računa do 16. lipnja

Rezimirajmo, dakle, kako korisnici ove IAKS mjere feromonske dispenzere treba postaviti najkasnije do 1. svibnja, no prije toga moraju ukloniti dispenzere iz prijašnje sezone. Na istim površinama operaciju trebaju provoditi pet godina.

O postavljanju dispenzerima su dužni voditi evidenciju, a račune o njihovoj kupnji i upute proizvođača obvezni ste dostaviti na uvid podružnici APPRRR-a do 16. lipnja. Neispunjavanje ove obveze ima za posljedicu odbijanje zahtjeva za potporu

Dodajmo na kraju kako se za ovu operaciju ostvaruje potpora od 359,73 eura/ha, a moguće ju je kombinirati s nekoliko drugih unutar M10, kao što su 10.1.2. "Zatravnjivanje trajnih nasada", 10.1.7. "Održavanje ekstenzivnih voćnjaka", 10.1.8. "Održavanje ekstenzivnih maslinika", 10.1.14. "Poboljšano održavanje međurednog prostora u višegodišnjim nasadima", 10.1.15. "Primjena ekoloških gnojiva u višegodišnjim nasadima" te 10.1.16. "Mehaničko uništavanje korova unutar redova višegodišnjih nasada". 


Tagovi

Zaštita voćaka Suzbijanje štetnika Metoda konfuzije Seksualni atraktanti Feromoni


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)