Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj lijeske
  • 27.08.2021. 12:00
  • Brodsko-posavska, Godinjak

Konvencionalni uzgoj lijeske: Zdravku Vukoviću cilj je dobiti što veći prinos, a ne poticaje

Do sada smo imali manje količine jer nasad još uvijek nije u punom rodu i to uspijemo prodati na kućnom pragu. Za budućnost ćemo vidjeti, kaže sugovornik dodajući kako bi najbolja bila prodaja na veliko odnosno udruživanje koje bi znatno olakšalo otkup.

Foto: Youtube/ Printscreen
  • 896
  • 322
  • 0

S uzgojem lijeske Zdravko Vuković iz Godinjaka krenuo je prije šest godina, a danas na oko dva hektara ima nešto više od 2.000 sadnica.

"Proizvod je koji može duže stajati, ne mora se skladištiti u posebne hladnjače i dugovječan je“, objasnio je za Slavonskobrodsku televiziju zbog čega se odlučio za ovu kulturu.

Prije godinu dana posadili su dodatno jutro, oko 430 komada, a ako budu riješili dio zemlje oko plantaže nastavit će se širiti. "Na tom komadu smo imali doslovce šumu koju smo iskrčili, ispodrivali, povadili panjeve“, ističe Vuković.

Od sorata je najviše zastupljen istarski duguljasti, dok im rimski okrugli služi za oprašivanje.

Konvencionalna proizvodnja

Nasadi su pod konvencionalnom proizvodnjom jer mu je, kaže, cilj dobiti što veći prinos, a ne poticaj.

"Bojim se da je jako teško dobiti kvalitetan plod u ekološkoj proizvodnji. Ovdje je dosta loša zemlja, škrta je s hranjivom i ako se dobro ne pognoji bojim se da neće biti efekta i ploda“, pojašnjava zbog čega se odlučio na ovu vrstu uzgoja.

S proizvodnjom je, ističe, zadovoljan. Prošle godine imali su oko tonu lješnjaka u ljusci, a bilo bi i više da mjesec dana prije berbe nije bilo olujno nevrijeme koje je otreslo oko 50 posto plodova što nisu mogli iskoristiti.

Ove godine, urod je toliko dobar da su se grane posavijale. Također, zadovoljan je i kvalitetom s obzirom na vremenske prilike.

"Mraz nam nije naštetio u nekoj mjeri s obzirom na druge kulture. Jedan dio je suša odradila što će se vidjeti na kvaliteti, ali ako padne još jedna kiša bit će dobro“, zadovoljno kaže ovaj voćar.

Prodaju bi olakšalo udruživanje

Kao proizvođač koji se ovom kulturom bavi tek nekoliko godina još uvijek traži svoje mjesto na tržištu.

"Do sada smo imali manje količine jer nasad još uvijek nije u punom rodu i to uspijemo prodati na kućnom pragu. Za budućnost ćemo vidjeti“, kaže sugovornik dodajući kako bi najbolja bila prodaja na veliko odnosno udruživanje koje bi znatno olakšalo otkup.

A kako bi proizvodnju podigao na višu razinu razmišlja i o daljnjim ulaganjima. Tako će se ove godine, po prvi puta, otkriva Vuković, prijaviti na natječaj za tip operacije 6.3.1 “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava” s kojom planira kupiti voćarski traktor.

Više o uzgoju lijeske pogledajte u videu:


Tagovi

Uzgoj lijeske Konvencionalni način Zdravko Vuković Prinosi Istarski duguljasti Udruživanje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić