Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinik
  • 29.03.2021. 08:55

Korovi u masliniku: Na što nam ukazuje pojedina vrsta?

Ako u masliniku rastu trputac, mišjakinja, maslačak, kopriva i sljez, to znači da imamo zemljište bogato s kompostom i gnojivom koje je čovjek proizveo i njime obogatio određeno tlo.

Foto: Vedran Stapić
  • 579
  • 80
  • 0

Koji su to korovi u masliniku? Jesu li štetni ili pak korisni?

Naši su stari, piše Maslinar vodili računa i brinuli se o svakojakim vrstama divljih biljaka, dobro znajući da korov mnogo više doprinosi zaštiti tla nego što mu šteti. Upravo te divlje trave, koristili su kao hranu i lijek, ne samo za vlastito tijelo, već i da nahrane i obnove tlo, jer one, duboko uronjenim korijenom izvlače iz tla na površinu elemente koje su izvan dosega kultiviranih biljaka.

Niski korovi pomažu podnositi sušu 

Prva skupina korova kao što su kiselice, paprati i preslice, ukazuje nam na povećanu kiselost tla, odnosno da mu nedostaje zraka, loša drenaža na površini, ali i najvažnije da mu nedostaje humusa. Živi korovi rastvaraju tlo vlastitim korijenjem, odnosno truljenjem ostavljaju vlakna u tlu.  

Pokošeni, niski korovi omogućavaju maslini da lakše podnosi sušu, nego kada je zemlja čista ili još gore opustošena djelovanjem kemijskih herbicida. Vlaga se diže s vanjske strane korijena korova, zaustavljajući isparavanja s površinskog sloja zemlje, a u isto vrijeme taj niski korov pruža zemlji ispod stabala fini hlad u trenucima kada sunce jako prži zemlju, ali i štiti zemlju kod jakih pljuskova.

Pomažu maslini prodirati u tlo

Ako u masliniku rastu trputac, mišjakinja, maslačak, kopriva i sljez, to znači da imamo zemljište bogato kompostom i gnojivom koje je čovjek proizveo i njime obogatio određeno tlo.

S druge strane, kada se pojave korovi poput gorušice, lobode, pirike, konjske koprive i kamilice, možemo biti sigurno da je tome uzrok višak potaše, odnosno kalijeva karbonata.

Maslina koju smo navikli da uzima hranu (NPK gnojivo) iz plitkih slojeva zemlje, izgubila je sposobnost prodiranja duboko u nju. No, kada postoje korovi u masliniku koji svojim korijenjem stvaraju tunele, tada ih i ova voćka može lakše svojim žilama slijediti u potrazi za hranom, ali i radi stabilnosti.

Vinska kvasina za prirodno suzbijanje

Najbolje ćemo suzbiti korov ako redovito i često kosimo travu i to tako da suzbijamo sazrijevanje jednogodišnje trave, dok kod višegodišnjih korova košnjom iscrpljujemo korijen jer mu suzbijamo lisnu masu.

Korovi se mogu suzbiti na prirodan način. Tako se u koncentraciji od 15 posto vinske kvasine, (pet posto octene kiseline i pet posto limunske kiseline) prskaju korovi, najbolje dok su listići mladi.

Važno je napomenuti kako herbicidi ne mogu iskorijeniti korove. Kemikalije i otrovi rješavaju samo posljedice, ali ne i uzrok nicanja.


Tagovi

Maslinar Živi korovi Niski korovi Suzbijanje Prodiranje u tlo Vinska kvasina


Autorica

Mila Botteri

Više [+]

Urednica časopisa Maslinar.


Partner