Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • borovnica
  • 12.06.2021. 09:45

Krenula i berba borovnice, nadležni podržavaju domaću proizvodnju kroz sufinansiranje

Vlada RS sufinansira investiranje u proizvodnji borovnice sa 30 odsto, a takođe i lokalna samouprava daje podršku poljoprivrednicima. 

Foto: Dragan Radivojević
  • 140
  • 46
  • 1

Ovih dana na tržište dospijevaju i plodovi borovnice, a u pojedinim zasadima naših farmera krenulo se i sa berbom ove voćne vrste. 

Najveća proizvodnja borovnice u Republici Srpskoj odvija se u opštini Čelinac, tačnije u selu Opsječko, na imanju porodice Pejaković, navodi RTRS. Prema riječima ovih voćara, iako se radi o zahtjevnoj kulturi, uzgoj se isplati. 

Kako ocjenjuje vlasnik plantaže, Ognjen Pejaković, kod navedene voćke je prednost to što podnosi niske temperature u fazi ranog cvjetanja, a juče je kod njih krenula prva berba. 

I lokalna zajednica podržava voćare

Da ova proizvodnja ima dobru perspektivu kod nas, potvrdio je ministar poljoprivrede Republike Srpske, Boris Pašalić. Naime, Vlada RS sufinansira investiranje u proizvodnji pomenute voćke sa 30 odsto, a takođe i lokalna samouprava daje podršku poljoprivrednicima. 

"Svaki uzgajivač koji proizvede kilogram voća, ima određenu premiju koja varira iz godine u godinu, čime im se kompenzuje razlika u cijeni. Kad je ona niža, isplaćivaće se veća premija i obrnuto", pojasnio je ministar Pašalić.

Najcjenjeniji kod borovnice je njen plod, odnosno, bobice koje su bogate mineralima, željezom i imaju blagotvorno dejstvo na ljudski organizam. Međutim, pored ploda ljekoviti su još i list i korijen. Oni se beru prije sazrijevanja bobica pa se zatim suše na tamnom, ali prozračnom mjestu. 

U predstojećem periodu, naši proizvođači planiraju preradu, tačnije sušenje borovnice, kao i njihov izvoz na strana tržišta. U Republici Srpskoj ima oko 40 registrovanih proizvođača te voćne vrste, a njen uzgoj ima dobre izglede u budućnosti.

Borovnica: Pravilnom ishranom i rezdibom, prinosi idu i do osam kilograma

Kako smo nedavno pisali, iako kod nekih postoji bojazan da bi je mogla zadesiti sudbina maline, pod kojom su smanjene površine, izvjesno je da će u narednih pet, šest godina ova kultura imati trend rasta i sigurnu prodaju.

Sadašnji i budući proizvođači trebalo bi na umu da imaju jednu stvar. Domaća borovnica dolazi dvije sedmice ranije u odnosu na onu iz ostalog diijela Evrope i imamo dovoljno prostora da je prodamo, bez straha zbog konkurencije od uvoznih. "Ako budemo imali veće količine lako se možemo preorijentisati i za izvoz jer je borovnica uvijek tražena roba", istakao je za Agroklub Bojan Vidović, uzgajivač.


Tagovi

Proizvodnja borovnice Ministar poljoprivrede Boris Pašalić Berba borovnice Sufinansiranje proizvodnje Prerada borovnice Izvoz


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.