Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja lubenica
  • 12.04.2021. 09:35
  • Dubrovačko-neretvanska, Dolina Neretve

Krenula sadnja u dolini Neretve, očekivani urod do 15.000 tona lubenica

Iako je hladnije, krenula je sadnja lubenica, dinja i tikvica, a ono čega se više pribojavaju od vremena je nekontrolirani uvoz iz trećih zemalja. Proizvođači su stoga pisali Ministarstvu poljoprivrede i DIRH-u.

Foto: Željko Bjeliš
  • 398
  • 413
  • 0

Unatoč prosječno hladnijem vemenu nego uobičajeno, krenula je sadnja lubenica, dinja i tikvica na otvorenom u dolini Neretve.

Trenutno vrijeme, ističe predsjednik Udruge proizvođača agruma i povrća Neretvanska mladež, mr.sc. Željko Bjeliš kao i prognoza za naredni period, nije poželjna za lubenice i sve ljetne kulture, koje traže toplo tlo i puno sunca. no zbog planirane proizvodnje i narudžbe sadnog materijala, proizvođači su primorani krenuti sa sadnjom.

U dolini Neretve, otkriva, lubenica se uzgaja na cca 250 hektara, dok se proizvodnja dinja i tikvica zadnjih godina smanjila. U sortimentu je došlo do određenih promjena, tako da je primjetan trend prelaska na sorte manjih plodova (7-12 kg) – prihvatljive za trgovine i trgovačke lanca, ali ostao je dio sortimenta krupnijih plodova (12+ kg) za prodavače na tezgama, tržnicama i sl. 

Najviše se pribojavaju nekontroliranog uvoza 

Primjetan je i prelazak na sortiment koji u vanjskom izgledu ima malo tamnije pruge, ali i sortiment crvenijeg mesa, što se sve skupa pokazalo privlačnije kupcima.

"Očekujemo urod 12.000-15.000 tona lubenice, u periodu od 25. lipnja do 20. kolovoza“, kaže Bjeliš.

U proizvodnju, nadalje napominje, proizvođači uvijek kreću s istim pitanjem, a odnosi se na plasman i cijenu. Velika većina proizvodnje trži se preko otkupnih poduzeća, dio prodajom poznatom kupcu, a dio izravnom prodajom.

Lubenica se u dolini Neretve uzgaja na oko 250 hektara 

Ono čega se najviše pribojavaju i na što se godinama upozorava, je uvoz iz trećih zemalja – naročito Albanije. "Svjedoci smo da se prošle godine lubenica u vrijeme dozrijevanja naše, intenzivno uvozila iz Albanije, prepakiravala ovdje u dolini Neretve i slala dalje u trgovačke lance“, pojašnjava dodajući kako je često ta ista bila transportirana u rinfuzi, na slami, pod ceradom, ali i upitne kvalitete i ispravnosti za ljudsku prehranu.

Traže ozbiljne kontrole pri uvozu lubenice 

Iz toga razloga i ove godine iz Udruge apeliraju na Ministarstvo poljoprivrede, Državni inspektorat i sve druge mjerodavne, da se zaštiti domaće tržište i tržište EU te da se uvedu mjere redovne i ozbiljne kontrole pri uvozu lubenice (analize na rezidue pesticida svake pošiljke), kao i kontrola deklariranja i sljedivosti u maloprodaji.

Također, napominje Bjeliš, važno je ukazati na potrebu plasmana domaćih proizvoda kroz trgovačke lance

"Molimo Ministarstvo i Državni inspektorat da sinergijskom radom otvore prostora, kako neretvanskoj – tako i lubenici iz drugih krajeva Hrvatske“, poručuju iz Udruge. 


Fotoprilog


Tagovi

Sadnja lubenice Neretvanska mladež Željko Bjeliš Sorte manjih plodova Uvoz


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!