Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kruške
  • 07.12.2019. 07:30

Kruška iz sjemena: Sakupljanje, čuvanje i priprema

Iz sjemena kruške, nakon što prođe period stratifikacije, možemo dobiti mladu biljku, novu sortu. Postupak je jednostavan, a rezultat nas može iznenaditi.

Foto: Pixabay/NickyPe
  • 5.132
  • 237
  • 0

Kada ste dovoljno radoznali, skupljanje sjemena raznih voćnih vrsta može vam pričinjavati veliko zadovoljstvo. Sakupljanje, priprema sjemena, sjetva i čekanje prvih plodova može biti izazov tijekom kojeg će naučiti mnogi i možda uzgojiti novu sortu boljih karakteristika.

Budite spremni na rizik

Na početku trebate znati da iz sjemena nikad nećete dobiti identično stablo i plodove koje ste ubrali s nekog voćnog stabla. Razlog tome je što je većina voćnih vrsta i sorti stranooplodna, odnosno nastaje križanjem dvije sorte koje se međusobno mogu križati. Nastale sjemenke se odlikuju genetskom raznolikošću. Iz nekih sjemenki će nastati stabla čiji plodovi će biti boljih karakteristika nego izvorni plod iz kojeg ste uzeli sjemenke, slađi, ukusniji. Isto tako možemo dobiti stabla čiji će plodovi biti neukusni, sitni, tvrdi. To je rizik na koji trebamo biti spremni.

Želite li točno određenu sortu bolje je da se opredijelite za vegetativno razmnožavanje – cijepljenje (kalemljenje). Na taj način će se osobine jednog stabla vjerno prenijeti i imat ćete točno onakve plodove koje ste vidjeli i okusili.

Kako uzeti i čuvati voćne plemke?

Sakupljanje, čuvanje i priprema sjemena kruške

Kruške su moje omiljena voćna vrsta za ovakve eksperimente. Sakupljanje sjemenki kruške je vrlo jednostavno. Dovoljno je pojesti krušku, a sjemenke sačuvati. Ako je potrebno, isperite sjemenke od pulpe. Sjemenke stavite na papirni ubrus ili običnu krpu i ostavite dva do tri dana da se prosuše.

Sjemenke kruške gube klijavost što se duže čuvaju. Zbog toga je najbolje da se pripremi i posije nakon vađenja iz ploda. Želite li sačuvati sjemenke kruške na duži period, do dvije godine, treba ih čuvati na suhom i prozračnom mjestu. Najbolje ih je staviti u posude s perforiranim poklopcem.

Priprema sjemena kruške za sjetvu zahtijeva da se sjeme izloži niskim temperaturama. Sjeme se stavi u najlon vrećicu ili još bolje u plastičnu posudu s poklopcem. Na dno posude se stavi papir, zatim sjemenke i prekrije papirom. Raspršivačem se papir navlaži, a posuda poklopi. Ovako pripremljena posuda se drži u hladnjaku četiri mjeseca. Tijekom tog perioda potrebno je provjeravati kakvo je stanje u posudi. Papir se ne treba osušiti. Treba uvijek biti vlažan. Također, na sjeme negativno utječe i višak vode. Na ovaj način se simuliraju uvjeti u prirodi.

Sadnja sjemena kruške

Poslije četiri mjeseca stratifikacije, sjemenke su spremne za sjetvu. Najbolje je jednu sjemenku posaditi u jednu teglicu kako bi mlada biljčica imala dovoljno prostora za razvoj korijena.

Koje voćne vrste mogu rasti u sjeni?

Sadnja se obavlja na isti način kao i sadnja sjemena bilo koje biljke. Dubina sadnje je 1cm. Supstrat je potrebno poslije sjetve i prekrivanja sjemenke zaliti. Teglicu držati na osunčanom mjestu. U roku od tri mjeseca treba niknuti mlada biljčica. Kada mlada biljka kruške naraste oko 30cm potrebno je presaditi u veću posudu ili pripremljeno mjesto gdje ćete nastaviti dalje njegovati mlado stablo.


Tagovi

Uzgoj kruške Sjeme kruške Kako Sakupljanje Čuvanje Priprema Sadnja kruške Stratifikacija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije