Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba maslina
  • 22.11.2021. 10:30

Lastovka na Korčuli spremna za branje za sedam dana

Prema višegodišnjem istraživanju tehnološke zrelosti masline za preradu u ulje, ova maslina spada u najkasnije sorte za branje u uzgojnim područjima Republike Hrvatske.

Foto: Bigstock/Mrak.Hr
  • 432
  • 71
  • 0

Najveću količinu ulja u suhoj tvari za ovu godinu i prema ovogodišnjim uvjetima akumulirala je i najzastupljenija sorta masline - Lastovka te će na promatranom uzgojnom području otoka Korčule biti spremna za berbu za sedam dana.

Prema višegodišnjem istraživanju tehnološke zrelosti za preradu u ulje, ova maslina spada u najkasnije sorte za branje u uzgojnim područjima Republike Hrvatske.

Za ostale neobrane sorte, maslinari trebaju pratiti dva osnovna parametra prinosa i kvalitete: ulje u suhoj tvari i težina ploda masline. Sve dok vrijednost ulja u suhoj tvari raste, to je znak da maslina stvara ulje u biljnoj stanici, a pri tome ga i harmonizira (u okusima i mirisima). Ponavljanje vrijednosti ulja u suhoj tvari između dva uzastopna mjerenja, znak je završetka stvaranja ulja u maslini i trenutak optimalne berbe.

Utvrđivanje sadržaja ulja u suhoj tvari

Ukupno stanje u maslinarskim regijama Hrvatske obilježeno je proljetnom hladnoćom i sušom – kroničnim nedostatkom vode koja traje još od mjeseca svibnja, od tada pa do danas vrlo rijetko je padala, a ponegdje i nije padala kiša.

Uzorkovanje plodova počelo je ove godine 20. rujna 2021. i planira se završiti kad maslina dostigne maksimalni sadržaj ulja u plodovima, što se iskustveno očekuje krajem studenog, ovisno o sorti i području uzgoja maslina. Uzorkovanje za analize obavlja se svakih četiri do sedam dana na devet područja uzgoja duž hrvatskog priobalja: Zapadna obala Istre (sjeverni i južni dio), Hrvatsko primorje (otoci Krk i Rab), Sjeverna Dalmacija (Zadarska i Šibensko-kninska županija), Srednja Dalmacija s otocima Šolta, Brač i Hvar, poluotok Pelješac, otok Korčula i jug Dalmacije – Konavle, i to na sortama: Buža, Istarska bjelica, Leccino, Oblica, Plominka, Mašnjača, Krvavica, Levantinka, Lastovka i Drobnica.

Korištenjem najsuvremenije analitičke tehnike, tzv. NIR spektrometrije (punog naziva Diode array bliska infracrvena DA NIR), učinkovito se i jednostavno utvrđuje sadržaj ulja u suhoj tvari ploda masline, koji je stabilan pokazatelj sadržaja ulja u plodu i ne mijenja porastom težine ploda.

Rezultati NIR analize plodova maslina s devet maslinarskih uzgojnih područja RH u razdoblju od 20. rujna do 15. studenog 2021. možete pogledati u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Berba maslina Lastovka Ulje u suhoj tvari Težina ploda NIR spektrometrija


Autor

Tomislav Filipović

Više [+]

Poduzetnik koji uvodi standarde praćenja tehnološke zrelosti ploda masline tj. određivanja točnog termina berbe. Koristi naprednu DA NIR tehnologiju kao rutinsku tehniku fizikalno kemijske analize kvalitete hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]