Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba maslina
  • 15.11.2021. 15:40

Leccino u Istri i Mašnjača oko Zadra spremne za branje

Ove sorte akumulirale su najveću količinu ulja za ovu godinu i prema ovogodišnjim uvjetima. 

Foto: Bigstock/nito
  • 373
  • 57
  • 1

Optimalnu tehnološku zrelost pokazale su još dvije sorte maslina u dva uzgojna područja.

Na području Zapadne obala Istre (Južni dio, lokalitet Vodnjan) sorta Leccino spremna je za branje, dok je na Zadarskom području to Mašnjača. Ove sorte akumulirale su najveću količinu ulja za ovu godinu i prema ovogodišnjim uvjetima. 

Za sjeverni dio Leccino će se moći brati za nekih sedam dana. Preporuka je za ovu sortu zbog vremenskih uvjeta (čestih kišnih razdoblja) u berbu krenuti kada vrijeme dopusti i iskoristiti svaki trenutak. 

Krvavica i Lastovka još čekaju na branje

Optimalnu tehnološku zrelost još nisu postigle kasne sorte Krvavica i Lastovka. 

Maslinari za njih trebaju pratiti dva osnovna parametra prinosa i kvalitete masline kojim će odlučiti kada je optimalan termin za berbu, a to su ulje u suhoj tvari i težina ploda masline.

Sve dok vrijednost ulja u suhoj tvari raste, to je znak da maslina stvara ulje u biljnoj stanici, a pri tome ga i harmonizira (u okusima i mirisima). Ponavljanje vrijednosti ulja u suhoj tvari između dva uzastopna mjerenja, znak je završetka stvaranja ulja u maslini i trenutak optimalne berbe.

Rezultati NIR analize plodova maslina 9 maslinarskih uzgojnih područja RH u razdoblju od 20. rujna do 8. studenog 2021. možete pogledati u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Berba maslina Leccino Mašnjača Ulje Tehnološka zrelost


Autor

Tomislav Filipović

Više [+]

Poduzetnik koji uvodi standarde praćenja tehnološke zrelosti ploda masline tj. određivanja točnog termina berbe. Koristi naprednu DA NIR tehnologiju kao rutinsku tehniku fizikalno kemijske analize kvalitete hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]