Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evelin Genjac
  • 02.04.2022. 12:00
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Visoko

Lješnjak i orašasti plodovi su kulture nove generacije

Do sada su podigli preko 50 plantaža na području naše zemlje, a uskoro planiraju lansirati i široku lepezu proizvoda od domaćih lješnjaka

Foto: Arhiva Evelina Genjca
  • 1.617
  • 462
  • 0

Za potrebe bh. tržišta na teritoriji naše zemlje proizvede se samo 10% potrebnih količina lješnjaka i orašastih plodova, dok se 90% uvozi. Upravo to daje domaćim proizvođačima priliku za plasman proizvoda bez ikakvih problema. Posebna prednost proizvodnje se ogleda u skladištenju plodova, koji na suhom mjestu mogu ostati i godinu dana, a da ne izgube kvalitet.

"Ukoliko imate prazne, neiskorištene i zapuštene livade, zasadite ih lješnjakom, orahom ili kestenom", savjetuje Evelin Genjac, magistar agronomije iz Visokog, koji se već 11 godina bavi uzgojem i prodajom sadnica orašastih plodova.

Pet godina brzo prođe, a lješnjak tad obilno nagrađuje uloženo strpljenje i ideju. Cijena orašastih plodova se drži na oko 20 KM po kilogramu već 25 godina te je i više nego stabilna za siguran uzgoj. 

U sedam godina 50 plantaža

Naš sagovornik od 2015. godine ima i rasadnik u kojem proizvodi sadnice lješnjaka, kestena, oraha i pistacije, a u ponudi su i stručne usluge projektovanja nasada te sadnje i instaliranja sistema navodnjavanja. 

Iza ovog tima je više od 50 podignutih plantaža

"Imamo iskusne kalemare, koji vrše kalemljenje oraha, lješnjaka i kestena. Uz sadnice nudimo i kroz cijelu godinu vršimo održavanje plantaže, u vidu programa zaštite i prihrane sadnica", kaže Genjac.

U njegovom timu se nalaze inžinjeri i magistri poljoprivrede, ljudi sa dugogodišnjim iskustvom, kalemari, proizvođači, što potvrđuju i zavidni rezultati koje su postigli za ovih sedam godina otkako su osnovali rasadnik. Iza njih stoji više od 50 podignutih plantaža lješnjaka i oraha u BiH, a svojim klijentima nude siguran otkup proizvoda preko saradnika iz EU.

Kako odlučiti koji uzgojni oblik lijeske je najbolji?

"Sadni materijal sa certifikatom smo uvozili iz Mađarske, Turske i Srbije, ali u zadnjih nekoliko godina smo u saradnji sa partnerskim rasadnicima razvili naše sadnice u BiH. Uzgajanje orašastih plodova ima veliku prednost. Ne zahtjeva mnogo truda prilikom održavanja, niti mnogo prskanja kroz zaštitna sredstva", dodaje.

Nije zahtjevna kultura

Lješnjak nije zahtjevna kultura, potrebno je da pH kiselost tla bude blago kisela, oko šest, i da zemljište ima srednje vrijednosti mikro i makroelemenata kao što su azot, fosfor, kalij te humusa i organske materije. Zemljišta na području Bosne i Hercegovine uglavnom zadovoljavaju parametre, no potrebno je uraditi analizu kako bi znali sa sigurnošću. Na jedan dunum staje oko 80 sadnica lješnjaka.

Planiraju zaokružiti kompletan proces uzgoja

U budućnosti planiraju zaokružiti kompletan proces uzgoja orašastih plodova - od sadnice do plasiranja. Na taj način bi iskoristili svaki segment ploda, bez bacanja ičega, žele iskoristi čak i ljusku od koje bi pravili pelet, a na izradi mašina za proizvodnju peleta već rade.

"Stvaramo krug jakih i povjerljivih proizvođača širom BiH, sa rasadnicima sadnica prve klase, otkupnim stanicama i savjetodavnim službama agronoma. Na osnovu svega ovoga možemo slobodno reći da su lješnjak i orašasti plodovi kulture nove generacije i budućnost u BiH“, ističe Evelin.

Proizvodni pogon u Ilijašu

Iako je sjedište firme u Visokom, proizvodni pogoni za preradu orašastih plodova su smješteni u susjednom Ilijašu. U širokoj lepezi proizvoda na bazi lješnjaka, možemo naći: lješnjakovo ljekovito ulje, lješnjakovo brašno, lješnjakov krem, lješnjak puter, hurme od lješnjaka, lješnjak u medu, mix orašastih plodova u medu i lješnjak bombonjere.

Na Facebook stranici Uzgoj i prodaja sadnica oraha i lješnjaka u BiH pored certificiranih sadnica, možete pronaći i savjete kada je riječ o projektovanju, podizanju i održavanju plantaže.


Povezana biljna vrsta

Lješnjak

Lješnjak

Sinonim: Lijeska | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od decembra do marta.... Više [+]

Orah

Orah

Sinonim: - | Engleski naziv: Nut | Latinski naziv: Juglans regia L.

Orah (oras) se može saditi u jesen ili u proljeće, ali za većinu agroklimatskih područja u BiH preporučuje se jesenska sadnja jer se tako bolje primaju sadnice pa je i bolji rast... Više [+]

Kesten

Kesten

Sinonim: - | Engleski naziv: Chestnut | Latinski naziv: Castanea Mill.

Kesten ili "žir bogova" ima plod koji spada u nutritivno visokovrijedne namirnice: 53% čini voda, 2,9 g su bjelančevine, 44 g su ugljikohidrati, a glavni sastojak je škrob oko 44%... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Evelin Genjac Visoko Poljo-apoteka "Agronom" Uzgoj i prodaja sadnica orašastih plodova Lješnjak Orah Kesten Pistacija Proizvodi od lješnjaka


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.