Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija
  • 16.09.2016. 09:00

Ljetna gnojidba maslina, nara i agruma

Kako bi osigurali optimalan rast i bogat urod dobre kvalitete ploda, nameće se posebna pozornost na optimalnu ishranjenost voćaka.

Foto: dimitrisvetsikas
  • 6.024
  • 85
  • 0

Maslina, nar i agrumi su voćarske kulture priobalja čije plodove beremo kasno u jesen ili početkom zime. Obzirom na dugo plodonošenje i intenzivni ljetni prirast vegetativnog djela postoji opasnost od većeg odbacivanja plodova i narušavanja kvalitete plodova uslijed manjka hraniva. Plodovi su velike crpke hraniva i natječu se za biogene elemente s ostalim dijelovima voćke, ali i urodom za sljedeću godinu.

Kako bi osigurali optimalan rast i bogat urod dobre kvalitete ploda, nameće se posebna pozornost na optimalnu ishranjenost voćaka tijekom cijele vegetacijske sezone, a naročito prije dozrijevanja plodova.

Gnojidba za kvalitetno dozrijevanje

Od kraja kolovoza ili u rujnu pa do sredine studenoga u voćnjacima nara i agruma te maslinicima obavlja se osnovna gnojidba s NPK 7-20-30 u količini 250-400 kg/ha (25-40 kg/1000 m2 ili 25-40 g/m2). Ukoliko se radi o tipičnim crvenicama ili tlima s visokim kalijem, za osnovnu gnojidbu tvrtka Petrokemija preporuča NP 20-20 u količini 250-400 kg/ha (25-40 kg/1000 m2 ili 25-40 g/m2).

Za optimalne uvijete dozrijevanja osim NPK ili NP mineralnih gnojiva dodaje se i 1/3 ukupnih godišnjih potreba za dušikom. Dovoljna količina dušika omogućuje opstanak plodova na stablu, pravilan razvoj ploda te kvalitetno dozrijevanje. Pri tom se koriste dušična ili dušično sumporna mineralna gnojiva. Ukoliko se dušik dodaje Ureom gnoji se 50 kg/ha (5 kg/1000 m2 ili 5 g/m2).

Međutim znatnu prednost imaju dušično sumporna gnojiva jer u konačnici povećavaju randman ulja, veći sadržaj šećera i suhe tvari. Isto tako optimalna opskrbljenost sumporom i kalijem omogućuje optimalan udio kiselina i šećera u plodu te intenzivniju obojenost nara i agruma. Za prihranu dušikom i sumporom tijekom kolovoza i rujna preporuča se gnojidba sa 150 kg/ha (15 kg/1000 m2 ili 15 g/m2) ASN-a (amonijevsulfo nitrat NS 26-15) ili Petrokemijas-om (amonijev sulfat NS 20-24).

Zaštititi plod od brzog propadanja

Vrlo čest problem u agruma, ali i pojedinih sorata masline su tipična blijeđenja lišća odnosno kloroza koju uzrokuje nedostatak mikroelemenata na vapnenim tlima. Za tu namjenu koriste se tekuća mineralna gnojiva Fertine čijom primjenom sve do berbe ublažavamo ili otklanjamo navedeni problem poput Fertine V, Fertine B, Fertine R i Fertine Fe. Nasuprot karbonatnim, na kiselim tlima, poželjno je osim Fertine V naizmjence dodavati Fertinu Ca kako bi se osigurala čvrsta struktura mesa i zaštitio plod od brzog propadanja.

Stoga, ciljanom gnojidbom poboljšavamo kvalitetu ulja i mesa ploda, omogućujući izražajnost mirisno okusnih karakteristika ploda i ulja. Za više informacija o gnojidbi voćnjaka obratite se tvrtki Petrokemija na jedan od niže navedenih kontakata.

Foto: dimitrisvetsikas1969/pixabay.com


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Tagovi

Petrokemija Gnojidba Voćnjak Kloroza Dozrijevanje NPK Maslina Agrumi


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]