Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba borovnica
  • 21.08.2021. 10:30

Ljetna rezidba borovnica: Očistite donje grane i unutrašnjost krošnje

Ljetna rezidba oslobodit će biljku od viška grana koje troše hranjiva. Nakon rezidbe potrebno je obaviti i prihranu kako bi se stvorio bolji rodni potencijal u narednoj sezoni.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.329
  • 329
  • 0

Ljetna rezidba svakog voća, pa i borovnica, predstavlja mjeru za veći rod u narednoj vegetacijskoj sezoni. Iako se zimska završava u svibnju, pa možemo reći da je to proljetna rezidba, ova se voćka mora rezati i nakon berbe, odnosno, u ljetnom periodu, jer se tako biljka oslobađa viška rodnih grana iz tek završene sezone.

Neophodna je svijetla i prozračna krošnja

Bit je donje dijelove grma očisti od izrođenih rodnih grana i onih koje su nikle tijekom proljeća, a slabo su razvijene, tj. nisu perspektivne za zamjenu starih. Sve stare rodne koje zagušuju unutrašnjost uklanjaju se krate do osnove, a tanje i kraće rodne grančice koje su dale rod, se uklanjaju do prve mlade rodne koja bi trebala biti duža od 10 centimetara.

Grančice ne smiju gušiti grm

Grane koje imaju dobar kut od 30 – 45 stupnjeva i ne idu u unutrašnjost krošnje, ostavljaju se kao zamjena, odnosno, rod u narednim sezonama. Kao i kod proljetne, unutrašnjost krošnje mora biti svijetla s tim što se jednogodišnje, koje rastu vertikalno u vrhovima krošnje, ostavljaju za rezidbu u proljeće naredne godine. Uklanjaju se samo one koje rastu u unutrašnjost grma. Sve duže jednogodišnje, koje rastu u unutrašnjosti redova, odnosno, mogu smetati mehanizaciji prilikom prskanja, također treba orezati.

Pazite na rezove

Sve manje grančice koje su plodonosile režu se do osnove. Rez mora biti gladak i uz deblju granu. Ne smiju se ostaviti batrljci jer će se početi sušiti, isto kao i mlade rodne grančice.

Rez mora biti gladak

Borovnica najbolje rađa na tankim rodnim grančicama dužine od minimalno 10 centimetara, na takvima su najbolji i najkrupniji plodovi. Slično šljivama, kruškama, jabukama, grančice će se početi sušiti od vrha ka osnovi. Ako se ne uklone, sušenje će zahvatiti i deblje grane, a na kraju i cijelo stablo.

Važna je i prihrana

Osim rezidbe, važnu mjeru za povećanje prinosa u narednim godinama kod mladih nasada i održavanje visokih prinosa kod starih, predstavlja ishrana. Uvijek imajte na umu da je voćka, nakon berbe, iscrpljena i trebaju joj minerali, vitamini i ostale hranjive tvari.

Važno je počupati i korov

Prihrana se vrši poslije ljetne rezidbe s tekućim hranjivima koja u sebi imaju najviše fosfora, kalija, bora, cinka i ostalih elemenata. Biljka će ih brzo usvojiti, bilo da se hrani kroz sustav za navodnjavanje ili folijarno, jer je borovnica biljka s plitkim korijenovim sistemom, do 40 cm, što joj omogućava brzo usvajanje i transport biogenih elemenata u rodne pupoljke.

Gledajte i da počupate korove oko grmova jer predstavljaju konkurenciju korijenu borovnica. Najviše obratite pažnju na slak i piriku.


Tagovi

Uzgoj borovnica Ljetna rezidba Patrljci Slak Pirika Prihrana Korovi


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.