Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba trešanja
  • 25.07.2021. 09:00

Ljetna rezidba trešanja je uvjet za veće prinose - kako ju obaviti?

Ljetnom rezidbom stvara se veći broj rodnih pupoljaka na kratkim jednogodišnjim grančicama, za narednu vegetacijsku sezonu, a i smanjuje se bujnost stabala.

Foto: Bojan Kecman
  • 6.285
  • 195
  • 0

Trešnja je voćka koja traži da se oko nje dosta radi u što spada i ljetna rezidba koja se obavlja od završetka berbe pa sve do rujna. Može se obavljati u više navrata. Uvijek uz sebe morate imati škare za "štrickanje" grana, odnosno da nakon uklanjanja dužih skraćujete jednogodišnje priraste koji u bazi imaju rodne pupoljke za iduću godinu i koji sa svibanjskim kiticama predstavljaju rodne grane trešanja.

Skratite grane na vegetativni pupoljak

Tako ćete spriječiti produžavanje prirasta i akumulirati hranjive tvari koje će omogućiti bolju diferencijaciju i rodnost u sljedećoj sezoni. Pazite da prilikom skraćivanja ostavite na vrhu vegetativni, ne cvjetni pup koji je krupniji. Ako ostavite cvjetni, lako može doći do sušenja tih prirasta.

Naravno da bi trebalo odstraniti i dvogodišnje i starije grane koje zasjenjuju unutrašnjost krošnje. Odstranjivanjem ljetorasta koji su izrasli iz rezova u zimskoj rezidbi, sprječava se divljanje stabla, čuvaju se hranjive tvari i mikroelementi koji su neophodni za prelazak lisnog u generativni pupoljak.

Najbolji plodovi su uz provodnicu

Uvijek bi trebalo imati na umu da gusta krošnja i slabo osvjetljene grane i pupoljci predstavljaju idealne uvjete za razvoj bolesti i štetnika. Bez obzira koje sredstvo ili atomizer koristite, neće doći do ravnomjernog raspoređivanja po svakom pupoljku, listu ili grani.

Krošnja mora biti osvjetljena 

Dakle, sve jake koje idu u unutrašnjost moraju se odrezati, a na onima koje ostaju može se obaviti uklanjanje dvogodišnjih koje također idu u unutrašnjost. Trebalo bi ostaviti i jednogodišnje grančice i svibanjske kitice koje su bliže provodnici jer, kao i kod ostalih voćnih vrsta, najkvalitetniji i najkrupniji plodovi nalaze se uz provodnicu.  

Rez, kao i kod ostalih koštuničavih vrsta, mora biti kos i uz granu ili pup, odnosno ne smije se ostavljati patrljak da ne bi došlo do njegovog sušenja koje, na kraju, može dovesti do sušenja cijele grane, čak i stabla.

Ne puno dušika u prihrani nakon berbe

Ne zaboravite prihraniti stablo nakon berbe i rezidbe. Ne smije se koristiti dušik u velikim količinama, tj. stajnjak ili mineralno gnojivo s više dušika. Najbolje je koristiti čvrsta ili tekuća gnojiva s više fosfora, kalija, bora i cinka koji će se akumulirati u korijenu koji će ih, na proljeće, transportirati u pupoljke. Ako koristite puno dušika stvorit će se uvjeti za novi napad štetnika, konkretno lisnih ušiju koje vole bujanje stabala.

Lisne uši su u uvrnutim listovima

Vidite li mrave na deblu ili u uvrnutim listovima to je znak da se razvila nova generacija lisnih uši.

Primijenite ove prirodne preparate u borbi protiv lisnih uši

Ovaj štetnik najviše šteta pravi nakon cvjetanja, ali i tijekom ljeta nakon berbe i može praviti probleme jer sisanjem sokova dolazi do sušenja listova i slabljenja kondicije stabala.


Povezana biljna vrsta

Trešnja

Trešnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Cherry | Latinski naziv: Prunus avium L.

Trešnja se uzgaja za potrošnju u svježem stanju, manji broj uzgaja se samo radi prerađevina (kompoti, džemo­vi, marmelade, sirovina za konditorsku industriju), a najmanje se... Više [+]

Tagovi

Trešnja Ljetna rezidba Patrljak Svibanjska kitica Jednogodišnji izboji


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]