Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jagode
  • 19.08.2022. 09:00

Ljetna sadnja jagoda: Dobro pripremljeno zemljište i navodnjavanje

Najbolje ih je saditi kada je vrijeme oblačno, a pripremljeno zemljište umjereno vlažno.

Foto: Depositphotos/photographee.eu
  • 157
  • 9
  • 0

Jagoda se može saditi tokom cijele godine i kada to vanjski uslovi ne dozvoljavaju. Od vremena sadnje u znatnoj mjeri zavise rodnost i kvalitet plodova, ne samo u prvoj godini nego i u kasnijim godinama. Podizanje zasada jagode na PE foliji uglavnom podrazumijeva sadnju tokom ljeta, mada se ona može obavljati i u jesen i tokom proljeća, navodi stručnjak za voćarstvo Veljko Stepanović.

Ukoliko ne želimo da zasad donese rod u godini sadnje onda se mogu koristi živići kategorije A i istu obaviti do 20. avgusta. Prva serija cvjetova, koja se pojavi nakon sadnje "frigo" živića, mora da se ukloni. Bokor će se dobro razviti za narednu vegetaciju, ušteda se ostvaruje na cijeni živića i u količini vode za zalivanje. Generalno za ljetnu je najbolje koristiti "frigo" sadnice određene kategorije, ali i kontejnerske pokazuju odlične rezultate jer zahvaljujući njihovoj ukorijenjenosti u hranljivom supstratu daju visok procenat prijema nakon sadnje i brže stupaju u rod.

Prednost ljetne sadnje

Za uspeh ljetne sadnje od velike važnosti je obezbjeđenost dovoljnim količinama vode, kako za zalivanje neposredno poslije, tako i za redovna zalivanja tokom vegetacije. Tada se treba držati pravila da ranije posađeni živići, sredinom jula, daju veći prinos u narednoj godini jer imaju više vremena da se razviju, ukorijene, obrazuju više cvjetnih pupoljaka u odnosu na kasnije, krajem avgusta posađene, napominje Stepanović.

Međutim, kako je ranije za Agroklub rekao Vlado Šomoši iz Bača, sada zasađene mogu da osiguraju dobar rod na proljeće, dok proljetna sadnja daje znatno manji prinos.

"Prednost ljetne je puna rodnost u narednoj godini, ranije posađena sadnica dat će na proljeće daleko veći prinos. U zavisnosti od sorte jedan bokor, odnosno jedna biljka može da da od 600 do 900 grama ploda", kaže naš Šomoši.

Sadnicu pregledati, saditi po oblačnom vremenu

Živići jagode koji se koriste treba da su garantovano zdravi, sortno čisti i da potiču sa selekcionisanih matičnih biljaka. Frigo sadnice je potrebno aklimatizovati prije stavljanja u zemljište najmanje 15 do 20 sati u promajnoj sjenovitoj prostoriji ili podrumu. Poslije dužeg transporta i neposredno po vađenju iz hladnjače potrebno je osvježiti sadnicu prskanjem sa vodom uz dodatak nekog biostimulatora.

Cilj ovog tretmana je pospješivanje prijema i porasta biljaka. Svaki živić treba pojedinačno pregledati: da nema eventualnih oštećenja centralnog pupoljka, lišća ili korijenovog sistema. Lišće koje je oštećeno, sasušeno i staro, treba odstraniti, a suhe žile skratiti do svježeg dijela. Dan uoči sadnje poželjno je uključiti sistem i izvršiti navodnjavanje zemljišta sa oko 30 l/m2. Najbolje ih je saditi kada je vrijeme oblačno, a pripremljeno zemljište umjereno vlažno.

Kvalitetna sadnja podrazumijeva postavljanje biljke na određenu dubinu, do visine korijenovog vrata, pravilan raspored žilica u zemlji i dobar kontakt korijena sa zemljom. Pri sadnji jagode na PE foliji posebna pažnja mora se posvetiti dobrom sabijanju zemljišta, dobrom zalivanju, i što manjim oštećenjima folije. Korijen se ne skraćuje prije sadnje nego prilikom, ističe loznički stručnjak.

Važne tehnike

Tehnika sađenja je sljedeća: živić se postavlja na sadno mjesto, zatim lijevom rukom uhvati nadzemni dio biljke, a desnom se pomoću račvaste sadiljke obuhvati dio korijena i povuče nadole da željenje dubine. Kada se ta dubina postigne, naglim trzajem sadiljkom ka dubini se vrši odsijecanje savijenog dijela korijenovog sistema. Poslije toga vrši sabijanje zemljišta objema rukama oko živića, a po završenoj sadnji uključuje se navodnjavanje.

Kontrola kvaliteta sadnje se obavlja tako što se živić uhvati palcem i kažiprstom za jedan list i povlači. Ako se list otkine onda je sadnja dobro izvedena, a ako se sadnica iščupa onda treba dodatno popraviti sadnju. Ako je dobra organizacija i dobro pripremljeno zemljište, jedan radnik može da posadi 1.500 do 2.000 živića dnevno, navodi Stepanović.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Sadnja jagoda Letnja sadnja Navodnjavanje Priprema zemljišta Tehnike sadnje Veljko Stepanović


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...