Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hittner d.o.o.
  • 11.01.2021. 12:00
  • Osječko-baranjska, Petrijevci, Osijek

Lovac mraza spasio voćnjak Matka Zelića, više od 85% jabuke bilo je prve klase

Usporedim li s rezultatima okolnih voćara koji nemaju riješenu borbu protiv mraza, jasno je da se Hittnerov stroj isplatio već prve godine, zaključuje Matko Zelić.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 1.703
  • 201
  • 0

Domaće voćare redovito muči proljetni mraz. Čak štoviše, uništi mnogo uroda. Prošle godine mnogima je uništeno i više od 50 posto, a i štete na jabukama u cijeloj Europi su bile jako velike.

U suvremenim voćnjacima, takozvani lovci na mraz, sve više postaju neizbježni. Radi se o strojevima koji posebnom tehnologijom grijanja zraka štite u trenucima ove neugodne vremenske pojave. 

U Hrvatskoj, tvrtka Hittner d.o.o. iz Bjelovara proizvodi i prodaje stroj pod nazivom lovac mraza, hunter frost. Ova, inače tvornica traktora, proizvela je i onaj kojega smo zatekli kod voćara Matka Zelića u selu Petrijevci kod Osijeka.

Izlazak u rad povezan s meteorološkom stanicom

"Kupili smo u trećem mjesecu 2020. godine pred sam početak sezone mrazova. Na terenu se pokazao odličan. Istina, dosta je skup, troši mnogo energenta, radi na čisti propan, ali i donosi rezultat", priča nam ovaj voćar koji je obranu od ove vremenske pojave radio na površini od šest hektara pod jabukama. Otkriva kako je potrošnja plina bila približno 35kg na sat rada. Na stroju koji je priključen na traktor je šest boca te može neprestano raditi šest do osam sati.

Šest boca za rad od šest do osam sati

"Izlazak u rad smo povezali s meteorološkom stanicom u voćnjaku koja nas alarmira kada temperatura padne na dva stupnja iznad nule, a krećemo raditi kada padne na jedan stupanj. Obilazimo voćnjak cijelu noć dok se temperatura ne podigne. Stroj pokrije cijeli voćnjak, a da je nasad i veći za oko dva hektara, također bi ga spasio", komentira Zelić.

Kaže kako je najbitnije da se ispuca ruta i da se svakih osam do 12 minuta vrati na početni položaj i grije. Prošle su godine imali osam hladnih noći s mrazom.

Obrana uspjela, a stroj se isplatio u jednoj godini

"No, kada je došla berba i usporedimo li stanje s ostalim voćnjacima u okolici, a koji nisu imali mogućnost obrane, možemo biti jako zadovoljni i reći da je ona kod nas uspjela", zadovoljan je ovaj voćar koji je stroj kupio na leasing

"Nismo mogli drugačije, a tog trenutka natječaja nije bilo. No, on se, možemo reći, isplatio u jednoj godini", priča domaćin koji ima dvije parcele po tri hektara, jedna do druge pa su ih mogli dobro pokriti. Imaju još jedan hektar malo dalje, ali njega nisu uspjeli obraniti jer je to, kako tvrdi, bilo neizvedivo.  

Matko Zelić berbom je bio i više nego zadovoljan 

Princip rada ovoga uređaja je da plinski plamenik zagrijava zrak do 80-85 ° C. On se upuhuje između stabala kroz 2 ispusta. Jedan je s lijeve, a drugi pak s desne strane. Ukupna površina koja se može zaštititi ovisi o obliku i dimenzijama parcele i modelu te iznosi maksimalno osam do 10 hektara. Težina stroja, Lovca mraza, bez plinskih boca je 350kg. Dužine je 1,71 m, a širine je 1,72 m, dok mu je maksimalna visina 1,19 metara. Radna temperatura mu je od  -5 do -7˚C. Minimalna snaga traktora potrebna za korištenje je 55 ks, a Matko Zelić za taj posao koristi Same traktor.

85% uroda u prvoj klasi

Ovaj poljoprivrednik uzgaja isključivo jabuke i to na sedam hektara suvremenog voćnjaka koji je pod navodnjavanjem sustavom kap po kap, a prekriven je i mrežama protiv tuče. No, od prošle godine ima i osiguranu borbu protiv mraza.

Obzirom na nepogodu, ali i veliku potražnju, cijene su porasle jer je jabuka na tržištu manje i loša je godina. "Mi smo zadovoljni jer smo uz pomoć lovca mraza uspjeli sačuvati proizvodnju i imali čak 85 posto uroda u prvoj klasi", zaključuje. 

Zelić za posao vuče lovca mraza koristi manji Same traktor (Foto: Matko Zelić)

Hittner d.o.o. specijaliziran je za proizvodnju traktora, prvenstveno šumskih, skiddera, malih poljoprivrednih, ali i velikih traktora, njihovih priključaka i svih vrsta rezervnih dijelova. Na prošlim sajmovima javnosti su se predstavili i sa strojem za borbu protiv mraza.

Radi se o tvrtki koju je 1987. Stjepan Hittner osnovao kao zanatsku radionicu "Metalservis" u Bjelovaru, za industriju i usluge servisiranja i održavanja strojeva i postrojenja svih vrsta. Od tada su prošli put rasta, od male zanatske radionice do uspješne privatne tvrtke s više od 80 zaposlenih radnika koja prije 20 godina proizvodi prvi prototip šumskih skidder traktora EcoTrac 33V, što se pokazalo izuzetno korisnim za potrebe poduzeća Hrvatske šume.

Godinu kasnije kupuju proizvodne dvorane tvornice automobilskih dijelova u stečaju - TAD, te nastavljaju s poslovnim aktivnostima na novoj lokaciji. 


Fotoprilog


Tagovi

Hittner Mraz Petrijevci Traktori Lovac na mraz Zaštita voća Matko Zelić


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Hittner d.o.o.

Pakračka ulica 10, 43000 Bjelovar, Hrvatska
tel: +385 (0)43 272 512, e-mail: info@hittner.hr web: http://hittner.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]