Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lubenica
  • 01.07.2020. 13:00
  • Dubrovačko-neretvanska, Opuzen

Lubenice iz doline Neretve tek krenule, a tržište preplavio uvoz pa i lažno deklariranje?

Zbog indicija da se uvozna miješa s domaćom lubenicom, a reklamira, deklarira i prodaje kao domaći proizvod, zatražili smo hitan nadzor Državnog inspektorata, kaže predsjednik Udruge mr.sc. Željko Bjeliš. 

Foto: Udruga Neretvanska mladež
  • 2.065
  • 1.548
  • 1

Već se godinama ponavlja isti scenarij: u vrijeme dozrijevanja lubenica iz doline Neretve, ali i lubenica iz drugih krajeva Hrvatske, ona uvezena preplavi cijelo tržište, reagiraju iz Udruge proizvođača agruma i povrća "Neretvanska mladež". 

"Svjedoci smo posljednjih dana velikog priljeva ovoga voća s područja Europske unije, ali i uvoza iz Albanije“, navode u dopisu poslanom, među ostalim, i Ministarstvu poljoprivrede. 

No, problem je, a na što su upozorili i lani, u varanju potrošača. Prema njima, određeni kupci i trgovci-proizvođači miješaju onu domaću s uvezenom, najčešće albanskom, zatim ju pakiraju, deklariraju i reklamiraju kao hrvatski proizvod.

"Zbog indicija da se uvozna miješa s domaćom lubenicom, a reklamira, deklarira i prodaje kao domaći proizvod, zatražili smo hitan nadzor Državnog inspektorata po ovome pitanju, a o svemu obavijestili i Ministarstvo poljoprivrede“, kaže predsjednik Udruge mr.sc. Željko Bjeliš

Kupili ste neretvanske lubenice? One to nisu!

Kako bi se zaštitila domaća proizvodnja, još 20. travnja ove godine, uputili su dopis Ministarstvu poljoprivrede, Državnom inspektoratu, Ministarstvu gospodarstva i HGK, sa zahtjevom da se otvori prostor domaćim proizvodima, pa tako i lubenici.

"Rezultati su vidljivi! Nije samo problem s lubenicom. I svi drugi proizvodi imaju otežanu prodaju. Čak se na pojedinim otkupima roba uzima na otvoreno, tj. ne izdaje otkupni blok i time krši Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi“, naglašava prvi čovjek Udruge.

U Republiku Hrvatsku, odnosno prostor EU ulazi lubenica pod ceradom, u rinfuzi i na slami, a još veći teret proizvođačima ove godine je izostanak turističke sezone, pa samim tim i smanjena ukupna potrošnja, zaključuju iz Udruge. 


Tagovi

Neretvanska mladež Lubenice Uvoz Tržište Domaće Proizvođači


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]