Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene maline
  • 09.07.2021. 14:15

Malina: 6,82 KM/kg za sortu miker, do kojeg iznosa će cijene rasti?

Ova sezona se pokazala kao izuzetno povoljna za proizvođače malina, a pri tom nije bilo problema ni sa vremenskim prilkama koje bi eventualno izazvale neke značajnije gubitke u zasadima.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 1.533
  • 738
  • 0

Vrijednost maline u otkupu ne prestaje da raste pa je tako za samo par dana, kada joj je cijena iznosila 6,45 KM za jedan kilogram, dostigla vrtoglavih 6,82 KM/kg, što je posebno obradovalo voćare. 

Period nezadovoljstva poljoprivrednih proizvođača uslijed niskih otkupnih cijena izgleda da je iza nas dok preduzeća koja se bave otkupom pomenute voćne vrste, skoro svakodnevno izbacuju neke nove informacije o visini njene cijene a što je posljedica velike tražnje na evropskom tržištu jer su zemlje u kojima je proizvodnja maline konkurentna, ove godine imale loše prinose. 

Kako navodi Klix.ba, hladnjača "Orange plus" iz Kiseljaka, objavila je nove cijene za sortu miker u iznosu od 6,82 KM za kilogram. U taj iznos uračunat je PDV paušal i prijevoz, a sorta vilamet cijeni se 6,50 KM za jedan kilogram. 

Hoće li se malinarstvo u BiH opet intenzivirati ?

Ova sezona se pokazala kao izuzetno povoljna za proizvođače malina, a pri tom nije bilo problema ni sa vremenskim prilikama koje bi eventualno izazvale neke značajnije gubitke u zasadima. Takođe je vrlo izvjesno da će se interesovanje poljoprivrednika za pomenutu voćnu vrstu ponovo intenzivirati u našoj zemlji. Ovo će biti posebno izraženo nakon što je veliki broj voćara odlučio odustati od uzgoja upravo zbog niske otkupne cijene koja je bila aktuelna prethodnih godina. 

Sorta miker dostigla 6,45 KM, očekuje se dalji rast cijene!

Podsjetimo, na području Kiseljaka sa otkupom navedene voćke od farmera iz centralne Bosne krenulo se u drugoj polovini juna, a cijene su se na početku kretale od 4,10 KM za sortu vilamet i 4,20 za miker

Poljoprivrednici su veoma zadovoljni ovakvim razvojem situacije, s obzirom na činjenicu da je ona do prije nekoliko godina imala negativan trend i pala na samo jednu marku po kilogramu, te su očekivanja da bi se broj malinara mogao i povećati u narednom razdoblju, ukoliko joj vrijednost opet ne bi počela da pada !?


Tagovi

Otkupne cijene Cijene maline Sorta miker Sorta vilamet Velika tražnja Proizvođači maline Voćari


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.