Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • berba maline
  • 14.07.2021. 14:15

Malina: Dobra sezona, a šta kad dođe do pada cijene na svjetskom tržištu?

Otkupljivači su prihvatili takozvanu nametnutu otkupnu cijenu u iznosu od šest KM za jedan kilogram i uspjeti će da napune kapacitete hladnjača, ali...

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 1.079
  • 158
  • 0

Malina je voćna vrsta kod koje se berba obavlja u dužem vremenskom periodu jer plodovi sazrijevaju sukcesivno i moraju se brati na vrijeme i veoma pažljivo. U našim krajevima sa tim poslom uglavnom se kreće sredinom juna i traje do sredine odnosno do kraja jula. Vrijeme berbe zavisi od stepena zrelosti ploda, načina upotrebe i dužine transporta.

Na području srebreničke općine ona je u punom jeku. Kada je riječ o ovogodišnjim prinosima, malinari su zadovoljni - kako kvalitetom, rodom tako i otkupnom cijenom ovog voća. U tom kraju postoje pored dvije velike hladnjače i još pet manjih, što olakšava posao i pojeftinjuje proizvodnju jer nema dodatnih troškova transporta malina do udaljenih hladnjača. 

Kako piše Avaz i kod voćara, Adnana Merdžića u Gostilju, u blizini Srebrenice, bere se svaki dan. U tom poslu pomažu mu i roditelji i prijatelji, kao i komšije. Kako ističe, zadovoljan je ostvarenim rodom, kvalitetom plodova i vrijednošću maline u otkupu, poput ostalih proizvođača u toj općini. 

"Obilno je rodila i sorta vilamet, ali ipak miker je u ovoj sezoni posebna. Očekivali smo bolje prinose, ali s obzirom na visoke temperature i sušni period, urod je ipak premašio očekivanja", smatra Merdžić, dodajući da mu je u planu ove sezone ubrati i predati oko tonu i po navedene voćne vrste.

Nema zainteresovanih radnika za berbu !?

Ni troškovi transporta nisu veliki, a kako je najavljeno da će otkupna cijena biti biti duplo veća od tri KM, koliko je iznosila prošlogodišnja, malinari se nadaju da će imati i dobre prihode. 

Ipak, proizvođači u Podrinju ne gledaju sa tolikim oduševljenjem na dobre prinose i cijenu jer ih brine nedostatak radne snage pošto je malo zainteresovanih koji hoće da rade u berbi za dnevnicu od 50 KM, uz obezbjeđen obrok i prevoz do plantaža i nazad.

I otkupljivači su sličnog stava. Prema njihovim riječima, prihvatili su takozvanu nametnutu otkupnu cijenu u iznosu od šest KM za jedan kilogram i uspjeti će da napune kapacitete hladnjača, ali postoji bojazan da će sa padom vijednosti te voćne vrste na svjetskom tržištu doći do gubitaka i na domaćem !?

Malina: 6,82 KM/kg za sortu miker, do kojeg iznosa će cijene rasti?

Kako smo nedavno pisali, period nezadovoljstva poljoprivrednih proizvođača uslijed niskih otkupnih cijena izgleda da je iza nas dok preduzeća koja se bave otkupom pomenutog voća, skoro svakodnevno izbacuju neke nove informacije o visini njene cijene a što je posljedica velike tražnje na evropskom tržištu jer su zemlje u kojima je proizvodnja maline konkurentna, u 2021. imale loše prinose. 


Tagovi

Berba maline Cijena maline Hladnjače Otkupljivači Sorta vilamet Sorta miker Proizvodnja maline


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.