Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stao izvoz
  • 09.01.2023. 11:00
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Bihać

Malina "otišla" ispod cijene, proizvođači sve bliži odustajanju

Umjesto planiranih osam maraka po kilogramu, malinu naplatili po četiri i pet KM

Foto: VladimirNenezic
  • 1.453
  • 251
  • 1

Zbog problema s plasmanom i ovogodišnje niske cijene otkupa, nekoliko proizvođača malina u Unsko-sasnkom kantonu vjerovatno će odustati od proizvodnje. Veliki dio prošlogodišnjeg roda malina u USK i dalje stoji u hladnjačama otkupljivača, kazao je Emir Mahmutović, predsjednik Udruženja proizvođača jagodičastog voća u USK.

Problem je nastao u oktobru prošle godine kada je, zbog globalne situacije izazvane ratom u Ukrajini, obustavljen izvoz ovog jagodičastog voća u zemlje Evropske unije. Iako su izgubili popriličnu sumu novca, proizvođačima je u međuvremenu, dodaje Mahmutović, isplaćen sav iznos od prodaje malina, piše Faktor.

"Nismo dobili cijenu koju smo dogovorili na početku sezone, a to je oko sedam, osam KM po kilogramu. Na kraju smo je prodali od četiri do pet maraka. Međutim, i otkupljivači imaju problem jer malinu ni danas ne mogu prodati, a ogromni su troškovi čuvanja plodova u hladnjačama", pojasnio je Mahmutović.

Proizvođačima su gubitak djelimično ublažili poticaji Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK. Po kilogramu maline dobili su 60 feninga, a Vlada USK je rebalansom budžeta osigurala još jednu pomoć poljoprivrednicima. "Značajna sredstva su isplaćena i to nam je pomoglo i ublažilo gubitke koje imamo", kaže Mahmutović.

No, zbog ovih problema nekoliko proizvođača jagodičastog voća u USK odustat će od dalje proizvodnje.

"Više nisu spremni rizikovati, jer dogovorimo se jedno, a bude drugo. Vidjet ćemo kako će se stvari dalje odvijati, ali ćemo sigurno ove godine od otkupljivača tražiti da se potpisuju ugovori", zaključio je Mahmutović.


Tagovi

Maline Proizvodnja malina Obustava izvoza Emir Mahmutović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.