Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena maline
  • 30.01.2021. 09:45

Malina: Stari problemi i nezadovoljstvo premijama i ove sezone?

Pojedine opštine u RS kao i neki kantoni u Federaciji Bosne i Hercegovine, svoje proizvođače malina stimulišu i sa 0,30 KM za jedan kilogram. 

Foto: Bigstock/natalya vavilina
  • 1.274
  • 153
  • 0

Proizvođači maline iz Bratunca, Srebrenice i Milića izrazili su nezadovoljstvo povodom najavljene visine premije za prošlogodišnji rod ove voćne vrste, a koja bi trebala da iznosi 0,10 KM za jedan kilogram. 

Iz Udruženja malinara "Vilamet" kažu kako imaju podatak da je nadležno ministarstvo izdvojilo ovaj iznos potpora za prošlogodišnji rod, ali prema riječima predsjednika Upravnog odbora ovog udruženja, Ivana Stojanovića, ono šo njima smeta je to što niko nije uzeo u obzir činjenicu da su prošlosezonski prinosi bili manji za oko 30 do 50 odsto u odnosu na ranije godine, navodi Srna. 

Stojanović dodaje kako su u Ministarstvu poljoprivrede, šumarastva i vodoprivrede Republike Srpske ocijenili da je u 2020. godini bila dobra cijena za ovu jagodastu vrstu, ali da ipak kod određivanja visine potpornih sredstava treba uzeti u razmatranje i to da su prinosi bili značajno umanjeni.  

Je li 0,30 KM/kg zaista dovoljno ?!

Prema njegovim riječima, pojedine opštine u RS kao i neki kantoni u Federaciji Bosne i Hercegovine, svoje proizvođače malina stimulišu i sa 0,30 KM za jedan kilogram. 

"Na području regije Birač, gdje i jeste njena najveća proizvodnja, lokalne samouprave ne izdvajaju podsticaje za malinare što uzrokuje nerentabilnost uzgoja, ali i smanjenje broja i intenziteta zasada ovog voća, a u krajnjem slučaju i cjelokupne proizvodnje", naveo je predsjednik Upravnog odbora "Vilameta".

Zagarantovana cijena malina ohrabrila bi malinare da povećaju proizvodnju

Podsjetimo, prošle godine u ovom istom periodu, u pomenutim udruženjima takođe je vladala neizvjesnost

Jedan od problema koji je bio prisutan i ranijih godina, nastavio se i prošle sezone, a to je nedostatak berača bez obzira što su dnevnice gotovo dvostruko veće.

"Uprkos tome, teško ih je naći jer su mnogi otišli da rade u inostranstvo. Plašim se da će u budućnosti opstati samo oni proizvođači sa dovoljno članova u domaćinstvu koji mogu da rade u malinjacima", istakao je Ljubiša Alempić, predsjednik Udruženja malinara Bratunca, Srebrenice i Milića "Vilamet".


Tagovi

Proizvodnja maline Cijena maline Visina premija Ivan Stojanović Ljubiša lempić Nedostatak berača


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P