Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zajedno za BH malinu
  • 31.08.2017. 19:00

Malinari: Manje od 3 KM ne prihvatamo

Asocijacija "Zajedno za BH malinu" na posljednjoj je sjednici donijela tri zaključka. Ako se njihovi uvjeti ne ispune, protestirat će!

Foto: Pixabay/lentchok
  • 2.249
  • 447
  • 0

Upravni odbor Asocijacije "Zajedno za bh malinu" u proširenom sastavu, održao je vanredni sastanak u nedjelju, 27.08.2017. godine iz više razloga, navodi se u njihovu priopćenju.

Ističu kako su ponovo na snazi elementarne nepogode i ponovo poljoprivrednici apeluju prema svim nivoima vlasti, ali ih niko ne sluša, malinari koji imaju jednogodišnje sorte (Polka) imaju veliki problem zbog suše i rod je skoro potpuno prekinut.

Usuglašavanje s Federalnim ministarstvom

"Isto su apelovali malinari sa dvogodišnjim sortama (Miker, Vilamet) u toku proljetnog snijega, minusa, mraza, kasnije posljedice svega toga, ali niko ni njih nije razumio. Civilna zaštita kao da ne postoji u ovoj državi, nažalost", ogorčeni su malinari podsjetivši kako je radna grupa za sektor malinarstva koju je formirao Federalni ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo kao polaznu osnovu za izračun proizvodne cijene maline koristila obračunske tablice, ekspertske analize, u kojoj su kao osnova uzeti ekonomski opravdani prinosi 15t/ha maline.

Nakon usaglašavanja došlo se do cijene oko 1,68 KM/kg maline gdje je navedeno da cijena može biti veća ili manja zavisno od niza faktora kao što su prinosi, cijena repromaterijala, elementarne nepogode i sl.

Na sastanku koji je održan u Travniku 07.07.2017. godine, Ministarstvo se obavezalo da inicira mjere i aktivnosti sa različitim nivoima vlasti (državnim, entitetskim, kantonalnim i općinskim) sukladno sa zaključkom Parlamenta FBiH, a u cilju sagledavanja dodatnih mogućnosti radi prevazilaženja teškog stanja u sektoru prizvodnje jagodastog - bobičastog voća (maline) i poljoprivrede u cjelini.

Skoro ništa se nije desilo

"Sada svi mi možemo posvjedočiti da se od toga skoro ništa nije desilo, izuzev u nekim općinama ili kantonima, a šta je sa malinarima gdje se to nije desilo; žive li ti malinari u istoj državi; jesu li zadovoljni i oni gdje se nešto i namaklo; šta su vlasti ove države uradile da se prevaziđe ovo teško stanje koje malinarstvo odvodi u propast.

Ako vlasti ne razumiju naš jezik na kojim im se obraćamo neka nam kažu da znamo gdje je problem, jer napokon moraju shvatiti da u ovoj državi imaju malinari koji zauzimaju najveći udio u poljoprivrednoj proizvodnji, ako sada ne shvate, kasnije i ne trebaju, jer mi tražimo njihovu smjenu, bar onih koji su najodgovorniji", posljednji su vapaji bh malinara koji tvrde kako postoje sumnje da je sve ovo dogovor između vlasti i otkupljivača, jer, kako kažu, drugo ništa ne mogu zaključiti iz svega ovoga što se dešava.

Cijena ne može pokriti osnovne troškove

"Pored svega navedenog gdje su elementarne nepogode napravile iste probleme u široj regiji, informacije do nas dolaze da cijena svakodnevno raste, a nama je data neka mizerna cijena koja se ne može i ne smije prihvatiti.

Ne može se prihvatiti jer ne može pokriti ni osnovne troškove, a ne smije se prihvatiti jer će malinarstvo odvesti u propast u budućnosti, malinari neće moći (zbog materijalnih razloga) tretirati zaštitnim sredstvima i samim tim će se izgubiti na kvalitetu maline a što će sigurno imati velike negativne posljedice za malinarstvo", upozoravaju.

Kažu kako cijenu koju su odredili otkupljivači na potpuno nazakonit način jer su formirali udruženje otkupljivača da bi, kako kažu, mogli diktirati cijenom na tržištu, a to je monopol i zakonom zabranjeno oni ne prihvataju.

Donijeli tri zaključka

"Prihvatamo da se po toj cijeni odmah isplati i da ta cijena bude akontativna, a preostali iznos da se uplati kada se provjere izvozne fakture za svu količinu koja je izvezena, i da se po toj cijeni odredi marža koja će biti ravnomjerna prema otkupljivaču i proizvođaču, gdje ni jedna strana neće moći ostvariti ekstra profit na uštrb druge strane", zaključuju te navode kako su na sastanku Upravnog odbora Asocijacije doneseni sljedeći zaključci:

1. Malinari ne prihvataju cijenu maline manju od 3,00 KM za ovu godinu,
2. Proglašenje elementarnih nepogoda,
3. Tražimo ispunjavanje naših zahtjeva koje smo uredno slali svim nivoima vlasti

"Ukoliko se naši zahtjevi ne ispune u roku od deset dana od dana kada nadležna ministarstva zaprime naše zahtjeve, mi idemo u organizaciju mirnih protesta pred zgradom Vijeća ministara BiH i tražimo svoja prava, a isti su planirani za 18.09.2017. godine. Ukoliko dođe do protesta mi tražimo smjenu najodgovornijih za ovu situaciju", zaključuju svoje priopćenje.

Foto: Pixabay/lentchok


Tagovi

Otkupna cijena maline Cijena maline Malinarstvo Otkup Zajedno za bh malinu


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.