Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prevareni malinari
  • 28.12.2017. 17:00

Malinari: Prevareni smo i od onih kojima smo vjerovali

Firma "ETQAN" d.o.o. Sanski Most je, nakon formiranja tržišne cijene maline koperantima sa područja općina Sanski Most, Ključ i Prijedor isplatila razliku do konačne cijene maline i do 1,9 KM, zavisno od sorte, dok su koperanti sa područja općina Bosanska Krupa, Bužim i Cazin ostali neisplaćeni, odnosno za navedene koperante je otkupna cijena ostala 1.5 KM.

Foto: Bigstockphoto/yuris
  • 1.507
  • 112
  • 0

Udruženje malinara prenijelo je Facebook status svoga člana, Bosanca Muratovića koji je pisao o tome kako je 2017. godina, koja je bila najpogubnija za proizvođače jagodičarskog voća u BiH, dodatno pogodila određen broj proizvođača malina sa područja općina Bosanska Krupa, Bužim i Cazin jer su isti, kako navodi, prevareni od strane firme "ETQAN" d.o.o. Sanski Most sa kojom su potpisali ugovor o otkupu maline.

Hajrudin Salkić - malinar koji se bacio na žitarice

Naime, ugovorom je dogovorena akontativna cijena maline 1.5 KM, a razlika bi se isplatila po formiranju tržišne cijene maline. Kako piše Muratović, firma "ETQAN" d.o.o. Sanski Most je, nakon formiranja tržišne cijene maline koperantima sa područja općina Sanski Most, Ključ i Prijedor isplatila razliku do konačne cijene maline i do 1,9 KM, zavisno od sorte, dok su koperanti sa područja općina Bosanska Krupa, Bužim i Cazin ostali neisplaćeni, odnosno za navedene koperante je otkupna cijena ostala 1.5 KM.

Razlika na štetu malinara?

"Kako saznajemo da je na području općina Bosanska Krupa, Bužim i Cazin, u ime firme "ETQAN" D.O.O. Sanski Most, sve poslove oko otkupa i skladištenja, kao posrednik obavljala firma Una Fruit iz Bosanske Krupe, gdje se je navodno na kraju sezone pojavio manjak otkupljene količine maline oko 50 tona, tako da su navedene firme iznašle kompromisno rješenje i navedenu razliku od 50 tona, sanirali na štetu proizvođača sa područja općina Bosanska Krupa, Bužim i Cazin.

Ko bi se tome nadao od firme "Etqan", koji su u junu burno reagovali pismenim saopćenjem, na konačnu okupnu cijenu maline u iznosu od 1.5 KM, sa kojom su izašli hladnjačari, otkupljivači maline i drugog jagodičastog voća u BiH.", piše Muratović i podsjeća na važno obavještenje firme "Etqan" d.o.o. Sanski Most od 30 juna 2017. godine.

Važno obavještenje iz juna palo u vodu?

Razlika ipak nije isplaćena

Firma "ETQAN" d.o.o. Sanski Most 30. juna 2017. je pisala:

Poštovani kooperanti, imajući u vidu jučerašnje objavljivanje pojedinih hladnjačara otkupljivača maline i drugog jagodičastog voća u BiH o konačnoj okupnoj cijeni maline u iznosu od 1.5 KM firma "ETQAN" D.O.O. Sanski Most objavljuje slijedeće:

  1. Mi kao otkupljivači maline odričemo se od stavova i zaključaka o otkupnoj cijeni maline za 2017 godinu "udruženja hladnjačara u BiH" čiji članovi nismo niti bili i stajemo uz proizvođače u punom kapacitetu.
  2. Smatramo da postojeće udruženje radi samo za vlastiti interes, a protiv interesa proizvođača jagodičastog voća pokušavajući usmjeriti odgovornost za rješavanje trenutne krize na državne institucije i ministarstvo poljoprivrede FBiH.
  3. Također smatramo da se malinari u BiH (FBiH i RS) pod hitno i u punom kapacitetu uz učešće svih proizvođača moraju udružiti i zajedničkim snagama prisiliti otkupljivače metodom bojkota otkupa i na druge načine ostvariti razumne otkupne cijene i ugovore o otkupu koji nisu na štetu proizvođača.
  4. Imajući u vidu vanrednu situaciju o konačnoj otkupnoj cijeni od 1.5 KM i sramno objavljivanje te iste cijene u špici berbe ljetnjih sorti malina 30.06.2017 godine uprava "ETQAN" d.o.o. Sanski Most danas će obići svoje kooperante sa područja Cazina, Bužima, Bosanske Krupe, S.Mosta, Ključa. a u ovom obavještenju pozivamo i kooperante drugih firmi sa USK-a da čuju naš glas da se pokušamo zajedno dogovoriti kako prisiliti hladnjačare da malinu otkupljuju po realnim tržišnim uvjetima.
  5. Svjesni rizika i podređenog položaja "ETQAN" d.o.o. kao manja firma u odnosu na veće hladnjačare i otkupljivače za koje trenutno uslužno i radimo stajemo na stranu proizvođača i spremni smo se odreći finansijske koristi ukoliko to bude potrebno. Današnjim obilaskom zajedno sa malinarima pokušat ćemo prvo dogovoriti djelovanje na području USKa.
  6. Ovim obavještenjem pozivamo takođe i druge razumne otkupljivače da stanu na stranu proizvođača gradeći sa njima pravedan partnerski odnos.

Za kilogram maline 6KM?

U Facebook grupi Malinari Jezerski pozivaju kako treba bojkotirati svaku firmu koja ja u 2016. i 2017. godini prevarila malinare.

"Idemo mi malinari razmisliti dobro do februara 2018. godine i izabrati jednu firmu koja će nam platiti poštenu cijenu, a to je minimalna cijena, za 1 kilogram malina 6 KM. Hladnjačari koji misli da rade u 2018. godini, neka se dobro pripreme za ugovore. Jer, ugovori koji nisu potpisani i ovjereni kod notara ili suda, ti su ugovori validni, a ne kao kod ove lopovske firme (Etqan) jer su ugovori kopije.

Što će donijeti 2018. godina za malinare, tek ćemo vidjeti. No, vjerujemo i nadamo se kako će se izboriti za svoj dio kolača, a ne samo mrvice.

Foto: Bigstockphoto/yuris010 Pixabay/skeeze


Tagovi

Udruženje malinara Etqan Otkupna cijena maline Cijena maline Malinarstvo Prevareni malinari


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]