Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malinarstvo
  • 02.10.2017. 11:00

Malinari: Za malinarstvo tražimo status strateške grane

Predstavnici više udruženja malinara u Bosni i Hercegovini nisu zadovoljni trenutnim statusom. Svjesni činjenice da je godina bila sušna i da su prinosi smanjeni, malinari žele da se zaštite na taj način što bi malinarstvo dobilo status strateške proizvodnje.

Foto: Boško Grgić
  • 2.550
  • 229
  • 0

Ulfet ef. Brkić i Muhamed Alagić, malinari iz lijevčanskog sela Dubrave u potpunosti podržavaju zaključke sa susreta predstavnika udruženja malinara, održanih nedavno u Kozarcu kod Prijedora. Iako su ove godine postigli otkupnu cijenu bolju od svojih kolega iz srednje Bosne i drugih dijelova zemlje i Brkić i Alagić smatraju da može mnogo bolje.

"Ja sam ove godine ubrao oko 1.300 kilograma. Nemam veliki zasad, a maline sam prodavao mahom ovdašnjim trgovinama, te nešto na veliko. Hladnjačari i nakupci su dolazili i nudili ispod dvije marke za kilogram, što je nedovoljno. Ipak ja proizvodim organsku malinu i ostvarujem znatno veće troškove", rekao je Brkić.

Brkiću je ovo tek druga sezona,a njegovim stopama krenuo je i komšija Muhamed Alagić. Muhamed je zasadio sortu 'Polka' pa ostvaruje berbu i tokom jeseni.

"Nije sve tako sjajno kao što se u prvi mah misli. Maksimalna cijena koju sam postizao tokom ove sezone je pet maraka za kilogram, ali radilo se o manjim količinama. Ovih dana malinu berem najviše po narudžbi lokalnih trgovaca, kaže Alagić, koji je nedavno u jednom od plastenika zasadio i jagode.

Dogovor u Kozarcu putokaz malinarima

Malinari iz Dubrava i susjednih sela u Lijevče polju i Potkozarju kažu da vjeruju u dogovor postignut na sastanku udruženja u Kozarcu.

Edin Mameldžija, predsjednik Asocijacije bh malinara kaže da otkupna cijena maline ne smije biti niža od tri marke po kilogramu.

"Sve ispod te cijene je neisplativo. Odlučno smo i protiv pojedinih hladnjačara koji nas potcijenjuju niskim cijenama koje nude za prvoklasne maline. Uvjereni smo da je vrijeme da se malinarstvo u BiH proglasi strateškom granom, a malina strateškim proizvodom. Očekujemo povratne informacije od nadležnih ministarstava. Ukoliko nam se ne uduvolji sa traženom cijenom, spremni smo na mirne proteste" , rekao je Mameldžija.

Predsjednik Asocijacije bh malinara Edin Mameldžija kaže da se uzgojem maline u BiH bavi skoro 20 hiljada porodica, a u malinarstvo je indirektno uključeno deset puta više domaćinstava.

Prošlogodišnji urod maline u BiH bio je težak 22 hiljade tona, što nedvosmisleno ukazuje na potrebu da se ova djelatnost uredi sistemski i to u čitavom lancu, od proizvođača do potrošača.

Foto: Boško Grgić


Fotoprilog


Tagovi

Ulfet ef. Brkić Muhamed Alalgić Malinari Dubrave Malinarstvo Edin Mameldžija Asocijacija bh malinara Polka Maline


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]