Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Porodični posao
  • 08.03.2018. 12:00

Malinarstvo će zaživjeti jedino kao porodični biznis?

Naše građane savjetovali smo da to rade tako da zasade 2 dunuma i rade to u okviru porodice i od toga lijepo zarade za fini auto, godišnji odmor, školovanje djece, a da sve radove obavljaju sami, istakao Huso Sušić, načelnik općine Donji Vakuf.

Foto: Pixabay/johndavi
  • 4.579
  • 507
  • 0

Prošlogodišnja niska otkupna cijena malina na području cijele države uzrokovala je smanjen broj hektara zemljišta pod tim jagodičastim voćem. Tako je i u Donjem Vakufu gdje su smanjenje pod zasadima malina pozdravili. Na području ove općine ionako nema dovoljan broj radnika za neke veće količine, rekao je Huso Sušić, načelnik te općine, navodi Avaz

Porodični biznis 

"Trenutno imamo više od 150 dunuma pod malinama, s obzirom na to da je to prošle godine spušteno na jedan niži nivo, što je dobro jer ionako nemamo dovoljno radnika da iznesu cijeli taj posao", kazao je Sušić naglasivši da je jedini način da malinarstvo zaista zaživi taj da postane porodični biznis.

"Naše građane savjetovali smo da to rade tako da zasade 2 dunuma i rade to u okviru porodice i od toga lijepo zarade za fini auto, godišnji odmor, školovanje djece, a da sve radove obavljaju sami", istakao je Sušić.

Problema oko otkupa ne bi trebalo biti, s obzirom na da će od ove godine Donji Vakuf dobiti i drugu hladnjaču za jagodičasto voće.

Nova hladnjača - zdrava konkurencija

"Dodijelili smo firmi "Bosna plod" 3.000 kvadrata u Industrijskoj zoni "Janj", gdje će praviti hladnjaču kapaciteta 2.000 tona. Postojeća hladnjača dobit će zdravu konkurenciju, od čega bi trebali profitirati proizvođači", rekao je Sušić te najavio da će općina i dalje pomagati malinarima u sklopu svojih mogućnosti.

Dobro tlo i kvalitetna voda

"Nakon što smo podijelili 100.000 KM dobivenih od jednog turskog biznismena u vidu donacija za sisteme navodnjavanja i materijala za nasade, mi ćemo nastaviti i dalje pomagati naše malinare. Od te donacije zasađeno je prvih 50 dunuma, a danas smo na 1.500. Imamo dobro tlo, kvalitetnu vodu i nema razloga da ne budemo izuzetno uspješni i poznati po našim malinama", zaključio Sušić.


Tagovi

Porodični biznis Malinarstvo Huso Sušić Donji Vakuf Branje malina Posao u malinarstvu Otkupna cijena


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.