Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPZ Srebrenica
  • 28.02.2022. 09:00

Maline i kupine sa planinskih srebreničkih plantaža stižu do Čilea i Kanade

Sa svojih plantaža i 80 koperanata, prošle godine ubrali su više od 1.050 tona organske maline, kupine i šumske jagode i to sve plasirali u Kanadu, Čile, Brazil, Tursku, Njemačku, Englesku, Italiju, Francusku i druge zemlje širom Evrope i svijeta

Foto: Sakib Smajlović
  • 182
  • 78
  • 0

Opšta poljoprivredna zadruga (OPZ) Srebrenica osnovana je prije 18 godina. Od tada do danas, bavi se proizvodnjom maline i kupine na vlastitim plantažama, planinskog lokaliteta Brežani. Na površini od devet hektara uzgajaju organsku kupinu čačanka i na površini od tri hektara malinu sorte vilamet.

Uređenje plantaža   

Ovih dana pripremaju se za uređenje plantaža, orezivanje stabljika maline i kupine te posipanja stajskog đubriva, kojeg su jesenas osigurali u dovoljnim količinama. Izvršit će se pregled velikog bazena i sistema za navodnjavanje.

Direktor OPZ-a, Ivan Todić, kaže da su protekle dvije godine na plantažama Brežani i Vlanići sadili i 12 tona krompira za poznatog kupca. Kako navodi, ako ove godine obezbijede kupca, planiraju zasaditi istu količinu sjemenskog krompira, kojeg uvoze iz Nizozemske.

Todić: prošle godine ubrali više od 1.050 tona

"Osim uzgoja maline i kupine, ova zadruga  raspolaže modernom hladnjačom kapaciteta od 1.000 tona, s dva tunela, pogonom za preradu i pakovanje jagodastog voća. Prošlogodišnje zalihe otkupljene maline i kupine i one s vlastitih plantaža, svedene su na minimum, jer su za ove kvalitetne srebreničke proizvode zainteresirane strane zemlje", pojasnio nam je Todić.

Ističe da su sa svojih plantaža i 80 koperanata, prošle godine ubrali više od 1.050 tona organske maline, kupine i šumske jagode i to sve plasirali u Kanadu, Čile, Brazil, Tursku, Njemačku, Englesku, Italiju, Francusku i druge zemlje širom Evrope i svijeta.

Evropski certifikati

Ova zadruga trenutno zapošljava 45 radnika, nakon berbe na plantažama,  rade u vlastitoj hladnjači na klasiranju i pakovanju maline i kupine. 

Zaposlili nove radnike

Sva proizvodnja u ovoj zadruzi vrši se po najsavremenijim evropskim "Globalgap", "Hscap" i "IFS" certifikatima za hranu koje su  pretprošle godine dobili od evropskih nadležnih institucija.

Proizvodnja u dvije smjene

Ovi prestižni certifikati ne odnose se samo na hladnjaču, nego i  na vlastite plantaže, ali i one kooperanata, s kojim zadruga ima potpisane dugogodišnje ugovore o otkupu maline i kupine. To ovoj zadruzi omogućuje nesmetan izvoz svojih proizvoda širom svijeta.

Todić, naglašava da se proizvodnja u hladnjači uz redovne plate, doprinose i kvalitetnu zaštitnu opremu i prijevoz, odvija u dvije smjene. Tokom epidemiološke situacije, nije bilo otpuštanja radnika, nego je u toj krizi posao dobilo još 15 radnika.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Maline Kupine Ivan Todić Srebrenica Krompir Jagode


Autor

Sakib Smajlović

Više [+]

Ekonomski tehničar, dugogodišnji novinar Oslobođenja i Dnevnog avaza. U svom novinarskom radu pisao je o poljoprivredi i stočarstvu srebreničke regije.