Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malinina mušica
  • 19.06.2022. 16:30

Malinina mušica izaziva sušenje izdanaka - kako i kada je suzbiti?

Dugačka je od dva do 2,5 mm, boja može da joj varira od nijansi smeđe do crne. Po klasifikaciji ova muha pripada grupi opnokrilaca.

Foto: PIS Vojvodina
  • 249
  • 23
  • 0

Malinina mušica galica ima jednu generaciju godišnje. U galama na izdancima prezimljavaju larve. Odrasli insekti se mogu javiti od maja do avgusta. Ženka na izdancima polaže jaja, u grupama, a kasnije se ispiljene larve ubušuju u unutrašnjost izdanaka i tom prilikom dolazi do stvaranja gala (guka, kvržica), prenosi Prognozno-izvještajna služba zaštite bilja iz Srbije.

Dugačka je od dva do 2,5 mm, boja može da joj varira od nijansi smeđe do crne. Po klasifikaciji ova muha pripada grupi opnokrilaca. Larve su, kao i jaja, narandžaste boje i mogu narasti do četiri milimetara dužine. Izgledaju kao da su podijeljene na članke zbog udubljenja oko tijela.

Podsjetimo da su četverogodišnja ispitivanja pokazala da nivo zaraženih izdanaka može da bude osam do 51 posto.

Kao posljedica javljaju se slabije razvijeni izdanci

Guke su nepravilnog oblika, različite veličine i jako brzo odrvene. Na mjestu nastanka gala dolazi do prekida sprovodnih sudova. Kao posljedica javljaju se slabije razvijeni izdanci koji se lako lome ili dolazi do njihovog sušenja.

Suzbijanje ove štetočine je jako otežano jer je odrastao insekt aktivan u vrijeme cvjetanja maline i kupine, tako da je insekticidni tretman u cilju suzbijanja potrebno obaviti prije početka cvjetanja. Zaštitu treba bazirati na mehaničkim mjerama koje podrazumijevaju uklanjanje iz zasada i uništavanje zaraženih izdanaka.

Kako je suzbiti?

Problem hemijskog suzbijanja je da su ovi insekti aktivni tokom perioda kada malina cvjeta, a tada nije dozvoljena upotreba insekticida. Kada se larva ubuši, nemoguće je suzbiti hemijom.

Suzbijte malininu mušicu izdanka

Najvažnije je suzbiti pojavu prve generacije. Za to je neophodno da se prati stanje u malinjaku u jesen. Pregled se obavlja zasijecanjem 30 do 40 izdanaka do osnove i skidanjem kore. Ukoliko se u donjem dijelu uoče tamne zone i pruge - štetočina je prisutna. Krajem marta, sljedeće godine, desetak treba zasjeći tankom iglom, a potom pregledati zasjeke tokom aprila i maja. Mogu da se koriste i feromonske klopke.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Gale Malinina mušica Larve Štetočina maline Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]