Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja maslinovog ulja
  • 05.10.2015. 16:45

Maslinari (ipak) očekuju vrhunsko maslinovo ulje?

Po svemu sudeći, ovogodišnja bi berba maslina i proizvodnja maslinova ulja na području srednje Dalmacije i službeno mogla početi između 10. i 15. listopada. Maslinari (ipak) očekuju vrhunsko maslinovo ulje.

  • 405
  • 26
  • 0

Po svemu sudeći, ovogodišnja bi berba maslina i proizvodnja maslinova ulja na području Splitsko-dalmatinske županije, odnosno srednje Dalmacije, službeno mogla započeti između 10. i 15. listopada i trajati dok se ne oberu svi plodovi tog hvalevrijednog voća. Čini se kako postojeće stanje u maslinicima toliko i ne zabrinjava maslinare i proizvođače maslinova ulja, kako najavljuju.

Ističu kako je tome pridonio i angažman stručnjaka mjerodavne savjetodavne službe Splitsko-dalmatinske županije kroz različite oblike rada na terenu, posebice nakon prvih ovojesenskih kiša, održavajući predavanja, edukacijske radionice s maslinarima u svezi zaštite maslinika i maslinova plodova, primjerice od maslinova moljca, maslinova svrdlaša, paunova oka, maslinove muhe te inih bolesti koje napadaju tu mediteransku poljoprivrednu kulturu.

Prošla godina zapamćena po kiši

Maslinik na dalmatinskom otoku

Manje-više, svi se i ovih dana osvrću na stanje u maslinarstvu protekle godine koja je zapamćena po čestim izdašnim kišama tijekom jeseni i zime uslijed čega su, prema ocjenama stručnjaka i mjerodavnih institucija nastale i neke gljivične bolesti. Podsjećaju kako se najviše isticalo paunovo oko, o čemu se i najviše raspravljalo na stručnim skupovima, kao i o maslinovu svrdlašu. Ocjenjuju kako su te bolesti, uz maslinovu muhu, i ove godine u nekim maslinicima prouzročile manji urod ploda. Tvrde kako bi ovogodišnji urod maslina bio još manji da stručnjaci nisu preporučili maslinarima zaštitu plodova od spomenutih bolesti.

A za poznatog maslinara i proizvođača maslinova ulja Juricu Rubina iz Zastražišća, na otoku Hvaru, kažu kako mu je uljara tijekom 2014. tek nešto radila, jer je najviše dana bila zaključana. Dalmatinski maslinari ističu kako su u njegovoj uljari ne tako davno proizvedena i ekstra djevičanska maslinova ulja koja su osvojila tolike nagrade, visoka priznanja na natjecanjima, poput šampionskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja Stjepana Fistonića.

Muha uništila gotovo cijeli urod

"Uslijed lošeg uroda maslina, moja obiteljska uljara još nikada nije manje radila u svojoj povijesti, od njezina postanka, nego 2014. Te je godine završila s radom kada bi nekoliko godina prije, u isto vrijeme, tek počinjala proizvoditi maslinovo ulje. Onaj tko je na otoku Hvaru uhvatio vrijeme i počeo brati masline još u rujnu 2014., imao je nešto ulja. Ali one obitelji koje su krenule u berbu maslinova ploda nešto kasnije, ni tada nisu trebale odlaziti u maslinike, jer su im svi plodovi opali sa stabala pošto su oboljeli. Sve ih je uništila maslinova muha. Ona im je još od početka listopada lanjske godine, samo za nekih pet do šest dana, uništila gotovo cijeli maslinov urod, plodovi su se osušili i opali bez imalo mesnog tkiva. Takva slika još nije viđena u hvarskim maslinicima, ne ponovila se", objašnjava Jurica Rubin.

Posljedice maslinovog svrdlaša

Suradnja savjetodavaca i poljoprivrednika

Naime, stručnjaci su tijekom ove godine upozoravali maslinare i na pojavu oboljenja maslinika od maslinova moljca gotovo na svim lokalitetima Splitsko-dalmatinske županije, posebice na Makarskoj rivijeri, na kojima prate maslinove štetnike te su im davali upozorenja i savjete kako zaštititi plodove.

Kažu da su krajem kolovoza i tijekom rujna ove godine bili svjedoci kako je opalo dosta maslinova ploda, koji je bio zaražen paunovim okom, osvrćući se i na maslinovu muhu, kao jednog od najopasnijeg maslinova štetnika. Zato se i ne treba čuditi što su maslinari ove godine imali i dodatni oprez, te što su više surađivali sa savjetodavnim službama SDŽ. Nije izostala ni zajednička suradnja sa splitskim Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša niti sa Zavodom za zaštitu bilja kako bi se donijela objektivna odluka o potrebi konkretne zaštite maslinika i maslinova ploda od štetnika.

Oprez - vremenski uvjeti odgovaraju muhi baš sada!

Na ruci im je bilo i beskišno ljeto, baš kao i visoke ljetne temperature tijekom srpnja i kolovoza, kao i dijelom rujna, odnosno gotovo tijekom cijelog ljeta ove godine, kako bi se zaustavio razvoj štetnika. Tako u maslinicima na području SDŽ nisu zabilježene neke veće štete od paunova oka, osim sporadičnih pojava. No, upućeni kažu kako je početkom jeseni maslinova muha ipak ponegdje u Dalmaciji počela napadati tu poljoprivrednu kulturu. Upozoravaju kako bi ta bolest i ove godine mogla izazvati štetu na maslinicima na pojedinim lokalitetima zato što su plodovi dosta atraktivni, krupni, mesnati, sočni, baš onakvi kakve voli maslinova muha.

Južne padine Rilića, odnosno Biokova

Stručnjaci napominju kako se maslinova muha najviše javlja upravo sada kada joj odgovaraju postojeći vremenski (kišni) uvjeti, posebice temperaturni te da će, zahvaljujući jesenskim kišama, vjerojatno gdjegdje prouzročiti i štetu na maslinicima. Maslinari su ih uglavnom poslušali zaštitivši svoje maslinike od maslinove muhe.

Vrhunska ovogodišnja kvaliteta ulja

Prema riječima Stanislava Štambuka, višeg stručnog savjetnika u Savjetodavnoj službi SDŽ, prva ovogodišnja berba maslina i prerada maslinova ulja sorte oblica, ujedno i pokusna, počela je nedavno na otoku Hvaru.

"Vlasnik uljare Miličić je na otoku Hvaru obrao neka stabla u blizini svog pogona. Nabrao je oko 150 kilograma maslina te ih je preradio u svojoj uljari dobivši 13% kvalitetna maslinova ulja. Prije koji dan samo i mi smo na dva stabla ubrali oko 400 kg kvalitetnih maslina sorte oblica. Odmah smo ih preradili i oblica je dala 10% maslinova ulja. To je zadovoljavajući rezultat, iako je tek nešto niži u odnosu na prijašnje godine kada je postotak bio oko 12,5% maslinova ulja.

Dakle, postotak je izvrstan, ovogodišnje maslinovo ulje je iznimno kvalitetno. Kušao sam ga i to je ulje s blagim naglaskom gorčine, pikantno, harmonično, voćnog okusa, skladno. Inače, gotovo sve govori kako će maslinovo ulje na cijelom području SDŽ ove godine biti jako kvalitetno, izuzev nekih lokacija. Berbu maslina ćemo na otoku Hvaru odnosno na području Splitsko-dalmatinske županije vjerojatno započeti između 10. i 15. listopada, kada će i tri uljare na otoku biti u funkciji. Maslinari ove godine mogu očekivati vrhunsku kvalitetu maslinova ulja", poručuje Stanislav Štambuk.


Tagovi

Maslinarstvo Proizvodnja maslinova ulja Maslinin svrdlaš Malinov moljac Paunovo oko Maslinova muha Bolesti Edukacijske radionice Kiše Berba maslina Proizvodnja ulja Stručni skup Gljivične bolesti Jurica Rubin Zaštita plodova Djevičanska ulj

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.