Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zrelost maslina
  • 10.10.2019. 16:30

Maslinari, ne krećite još u berbu

Ministarstvo poljoprivrede nastavlja s provedbom projekta "Određivanje tehnološke zrelosti maslina u njihovom području uzgoja“. Pročitajte prvu preporuku.

Foto: Pixabay/nataliaaggiato
  • 3.910
  • 323
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva (dalje: Uprava za stručnu podršku) i njezini službenici na terenu nastavljaju s provedbom projekta "Određivanje tehnološke zrelosti maslina u njihovom području uzgoja“, koji se počeo provoditi prošle godine uoči berbe maslina.

Prva preporuka 

Stanje na terenu

→ Praćenje tehnološke zrelosti ploda maslina, za određivanje pravovremenog roka berbe za preradu u ulje, u maslinarskim područjima RH provodi se ove godine u devet maslinarskih područja: Zapadna obala Istre (Sjeverni i Južni dio), Hrvatsko primorje (otoci Cres, Krk i Rab), Sjeverna Dalmacija (Zadarska i Šibensko-kninska županija), Srednja Dalmacija s otocima Šolta, Brač i Hvar, poluotok Pelješac, otok Korčula i Jug Dalmacije Konavle. Praćenje je počelo 19. kolovoza, i to svakih 14 dana do 30. rujna 2019. Od 07. listopada pa do 25. studenoga 2019. uzorkovanje će se provoditi svakih sedam dana.

→ U nekim hrvatskim maslinarskim područjima berba maslina je započela, iako još nije trenutak za optimalnu berbu. No, ona je počela ponegdje i zbog objektivnih razloga, a to je napad štetnika tj. maslinove muhe (treća generacija) i već učinjenih šteta od svrdlaša. Ta je pojava učestala posljednjih godina, bez obzira što se taj problem može riješiti uspješno pravovremenom agrotehničkom mjerom (pravovremenom zaštitom od maslinove muhe).

→ Plod masline u svim maslinarskim područjima Hrvatske je nezreo za berbu tj. akumulacija ulja nije završila. Prema prošlogodišnjim rezultatima i usporedbom, većina sorti još uvijek akumulirala tj. stvara ulje. Također, činjenica je da su dvije fenofaze masline (cvatnja, oplodnja i razvoj ploda) kasnile u odnosu na uobičajene godišnje termine i to oko 20-tak dana te time produžile fazu dozrijevanja ploda i optimalan rok berbe.

→ Za maslinare, koji su pravovremeno tretirali i odradili sve poželjne agrotehničke zahvate te imaju zdrav plod maslina i u kondiciji, preporuka je da ne kreću u berbu barem još 20-tak dana. Naravno, ovisno o sorti i području uzgoja!

Rezultate NIR analize plodova maslina u 4 roka uzorkovanja pogledajte ovdje

Izvor: www.savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Maslina Tehnološka zrelost Preporuka maslinarima

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce