Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paunovo oko
  • 20.04.2022. 12:00

Maslinari, zaštitite stabla od opasnog paunovog oka

Pojava bolesti značajnija je u nedovoljno orezanim i prozračenim maslinicima, te tamo gdje je zaštita prošlih godina bila lošija, kaže dr. Josip Ražov. Što sa zaraženim i otpalim listovima?

Foto: Pescar
  • 658
  • 108
  • 0

Maslinike je potrebno zaštititi of najopasnije bolesti – paunovog oka (Spilocea oleagina) kojoj je posebno podložna domaća sorta Oblica. Poglavito tamo gdje je paunovo oko inače problem.

"To je često slučaj u udolinama i mikrolokacijama takvih karakteristika, dakle gdje je slabije strujanje zraka i veća vlaga“, kaže dr. Josip Ražov.

Osim toga, dodaje, pojava bolesti značajnija je u nedovoljno orezanim i prozračenim maslinicima, te tamo gdje je zaštita prošlih godina bila lošija.

Nakon što je provedena rezidba, osim bakrenih pripravcima, može se zaštititi i jednim od sljedećih fungicida: tebukonazol + trifloksistrobin (Nativo WG 0,025 %, krezoksim - metil (Stroby WG) 0,01 - 0,02%, dodine (Syllit 544 SC), 0,125 – 0,165 %

"U slučaju jačeg napada ova sredstva mogu se i miješati sa bakrenim pripravcima u nižoj koncentraciji", sugerira dr. Ražov.

Ukoliko su na maslini prisutne štitaste uši, nakon što temperature još porastu i aktiviraju se ličinke, moguće je koristiti i sljedeće insekticide: Fenoksikarb (Insegar 25 WG), 0,06 %, Piriproksifen (Pyxal) 0,03 %. 

Podjećamo maslinare da je krajnji rok primjene Piriproksifen (Pyxal) 1. veljače 2023. Nakon tog roka sredstvo se ne smije primjenjivati.

U ekološkoj proizvodnji, upozorava dr. Josip Ražov, protiv paunovog oka dozvoljeno je koristiti samo sredstva na osnovi bakra, dok je za štitaste uši dozvoljeno Mineralno ulje u koncentraciji 3 – 4 posto.

Paunovo oko: Opasna bolest maslina - zaštitite ih na vrijeme

Na pitanje što sa lišćem koje je opalo na tlo, odgovara: Masline su od paunovog oka zaražene još jesenas, zaraženo lišće već danima pada. Što je zaraženo to će pasti i nikakvo ovako kasno tretiranje neće suzbiti bolest na već zaraženom lišću. Ali prskanjem se može zaštititi ono što nije, a moglo bi postati zaraženo.

Svejedno treba tretirati i lišće koje je otpalo na tlo da bi u potpunosti zaštitili novi porast i spriječili širenje bolesti sa starog. 


Tagovi

Masline Paunovo oko Zaštita Dr. Josip Ražov


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)