Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nedjeljko Fistonić
  • 22.02.2016. 13:30

Maslinarstvo se najbolje razvilo kroz zadruge

Za Agroklub bila nam je čast i zadovoljstvo razgovarati sa gospodinom Nedjeljkom Fistonićem, vrijednim maslinarom iz Piska, jednim od istinskih boraca za hrvatsko maslinarstvo i uljarstvo.

  • 662
  • 122
  • 0

Za Agroklub bila nam je čast i zadovoljstvo razgovarati sa gospodinom Nedjeljkom Fistonićem, vrijednim maslinarom iz Piska, jednim od istinskih boraca za hrvatsko maslinarstvo i uljarstvo, među ostalim i organizatorom manifestacije Povenjak, predsjednikom Udruge maslinara Paićuša iz Piska i glavnim i odgovornim urednikom časopisa Moje Masline.

Praktično maslinarstvo za zadrugare

Gospodine Fistonić, možete nam kazati kako je počela Vaša maslinarska priča i kako se razvijala kroz sve ove godine? Kada i tijekom kojih događaja su se stvorile okolnosti da se osnuje Udruga maslinara Paićuša iz Piska?

Zadržao bi se na Udruzi maslinara Paićuša iz Piska. Stjecajem okolnosti upoznao sam dipl. ing. agr. Dobroslava Elezovića davnih osamdesetih godina. On je radio na knjizi Praktično maslinarstvo. Bili smo prijatelji, dolazio je često u Pisak. Dobroslav Elezović je 22. 4. 1982. godine održao predavanje u organizaciji Mjesne knjižnice Pisak na temu Praktično maslinarstvo, a sam odaziv je bio dobar. Maslinarstvo je tradicionalno bilo razvijeno na području Piska, dok susjedna sela nisu imali razvijeno maslinarstvo. Predavanju je bio prisutan i direktor PZ Mimice Marušić Pisak Andrija Mimica koji je kupio knjige Praktično maslinarstvo za zadrugare. U dnevnik knjižnice Dobroslav Elezović je zapisao: Oduševljen sam velikim srcem malog Piska. Tako je sve navedeno počelo.

Akcija navrtanja maslina

Možete nam navesti kako se priča dalje razvijala, koje ste sve radnje poduzeli da iz spomenutog teoretskog dijela sve navedeno i kroz praktični dio primijenite?

Već 28. 4. iste godine organizirana je akcija navrtanja maslina koju je predvodio dipl. ing. agr. Dobroslav Elezović. Danima nas je osposobljavao za navrtanje i tada smo preko 100 stabala navrnuli, radilo se od jutra do mraka. Uglavnom smo navrtali sortu levantinku, slivnjaču, karbučelu i dužicu. Poslije ove akcije odabrana su tri maslinika u Pisku i to maslinik Ante Kuzmanića Pivale, Stipe Kuzmanića Brace i moje malenkosti, u kojima je Dobroslav Elezović sa nama sve poslove obavljao od regeneracije, rezidbe, navrtanja, sadnje itd. Sve opisano trajalo je nekoliko godina tijekom čega su nam se priključili maslinari sa šireg područja koji su bili baza za osnivanje udruge.

Mi smo već od tada funkcionirali kao udruga, ali smo službeno udrugu osnovali 1. 5. 2005. godine. Na samom početku smo shvatili da bez praktičnog rada nema uspjeha za udrugu. Počeli smo sa akcijama iz raznih područja maslinarstva. Posadili smo na tisuće mladih maslina, a isto tako i regenerirali starih stabala. Navrtanjem u maslinicima članova udruge, promijenili smo asortiman, tako da danas naši članovi imaju manje od 50% sorte oblice koja je prije bila dominantna. U akcijama sudjeluje 10 do 15 članova i godišnje ih organiziramo 20 do 30.

Napredovanje u udruzi i osposobljenost

Kakvo je ustrojstvo Udruge Paićuša, koliko ima članova, koje uvjete su maslinarke i maslinari morali zadovoljiti da bi postali članovima Vaše udruge?

Udruga danas broji 160 članova sa šireg područja RH. Po našim pravilima imamo četiri kategorije članova i to osnovni, stažisti, početnici i kandidati za prijem. Da bi netko postao član udruge treba voljeti maslinu, željeti se osposobiti za maslinara te sudjelovati u akcijama udruge. Njegovo napredovanje u udruzi ovisi o njegovoj osposobljenosti za obavljanje određenih poslova u masliniku, broju posađenih stabala, prosječnoj godišnjoj proizvodnji ploda maslina te i kvaliteti proizvedenog maslinovog ulja i sudjelovanju na akcijama udruge.

Stručno uzdizanje maslinara

Koje ste ciljeve na početku osnutka Udruge Paićuša postavili da se trebaju realizirati?

U našim pravilima smo zapisali koji su naši ciljevi. Na prvo smo mjesto stavili stručno uzdizanje maslinara iz svih područja uzgoja maslina, od sadnje, regeneracije, proizvodnje sadnog materijala do zaštite, berbe i prerade maslina, čuvanja maslinovog ulja. Širenje i promicanje sorte Paićuša kao naše autohtone sorte sa područja Piska, promidžba ekstra djevičanskog maslinovog ulja posebno ekološkog, njegovanje niskog uzgoja maslina, praćenje i ocjenjivanje rezultata pojedinih sorti, izdavanje časopisa Moje masline. Kao što i sami vidite rezultati su više nego evidentni. Ima još članova sa kojima treba dalje raditi jer stara shvaćanja i stečene navike oko visokog uzgoja sa golim granama stabala te držanja maslina u vodi i moru teško i sporo se mijenjaju.

Autohtona sorta Paićuša

Udruga ima prijateljske kontakte sa nekoliko udruga, možete nam navesti koje su to udruge i što je proizašlo iz tako lijepih kontakata? Također imate članove udruge iz cijele Dalmacije i šire, koja je tajna udruge da privlači tako veliki broj zaljubljenika u maslinu i da su Vam se rado pridružili?

Udruga ima članova sa cijelog područja Dalmacije i izvan nje. Maslinari širom Hrvatske nas prepoznaju po našoj sorti Paićuši (koju dijelimo maslinarima), časopisu Moje masline i po stručnosti većeg broja naših članova koji su uvijek spremni svakom maslinaru pomoći ne samo savjetom već i konkretnim akcijama.

Kontakte imamo sa više udruga, najbolje prijateljski odnose imamo sa udrugom Ulika iz Medulina te Oleum Olivarium iz Krasice i gradom Buje. Ovi odnosi su zaista prijateljski, a razvijali su se u posljednjih desetak godina kroz naše manifestacije ocjenjivanja kvalitete i kakvoće maslinovog ulja. Dobre odnose imamo i sa drugim udrugama koje razvijaju praktične aktivnosti. Nismo članovi nijednog udruženja ni saveza. Upoznavanje, prijateljstvo, zajedničko druženje i razmjena iskustava je najvažnija u našim odnosima.

Dan Udruge Paićuša

Udruga Paićuša slavi svoj dan, članovi udruge slobodno vrijeme posvetili su maslini i radu u maslinicima, imate svoje novine, putujete na druge manifestacije, od kuda toliko energije, možete nam obrazložiti kako je više od hobija to postao stil života maslinarki i maslinara Udruge Paićuša?

Dan udruge je cjelodnevno druženje naših članova sa njihovim obiteljima. Održava se zadnju subotu u svibnju svake godine. Pored podjele priznanja i nagrada članovima održi se jedno predavanje te imamo zajednički ručak. U poslijepodnevnim satima održava se ženski i muški turnir u balotama.

Moram naglasiti da je Udruga Paićuša jedna velika obitelj u kojoj nema politike, a druženju prisustvuju i po cijele obitelji tako da dan udruge za mnoge postaje i dan njihove obitelji. Kroz udrugu upoznao sam mnoge dobre ljude gdje im je maslina na prvom mjestu. Većina članova su mali proizvođači ali bez obzira na količinu ploda kojeg oni proizvode, ljubav prema maslini i maslinovu ulju je na prvom mjestu.

Struka i iskustva iz prakse

Kada ste odlučili pokrenuti manifestaciju Povenjak? Sa kojim ciljevima? Što manifestacija znači za članove Udruge i sve maslinare koji rado dolaze na Povenjak?

Manifestacija Povenjak pokrenuta je prije 11 godina, ona je rezultat uočenih nepravilnosti na nekim manifestacijama ocjenjivanja kvalitete i kakvoće maslinovog ulja. Naši članovi su željeli da imaju manifestaciju gdje će dobiti stvarne rezultate svoga ulja bez ikakvih namještanja i utjecaja. Iz istih razloga pokrenut je i časopis Moje masline na koji neće imati utjecaj proizvođači umjetnih gnojiva, zaštitnih sredstava itd. U časopisu članovi udruge pišu svoja iskustva iz prakse - a na drugoj strani struka. Maslinari koji prate časopis vide navedene velike razlike i neslaganja između struke i iskustva naših članova. Moram naglasiti da među našim članovima ima dosta stručnih ljudi koji se bave istraživanjima i imaju pored praktičnog iskustva i stručna znanja.

Ljudima nije drago čuti istinu o ulju

U svim segmentima u radu Udruge Paićuša oslanjate se na struku, pa tako i u ocjenjivanju maslinovog ulja na manifestaciji Povenjak surađujete sa strukom, odnosno poštovanom gospođom Zlatkom Knezović, dipl. ing., i njenim timom iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo iz Splita. Možete nam opisati Vašu suradnju koja traje na obostrano zadovoljstvo već nekoliko godina?

Kada smo počeli sa manifestacijom Povenjak tražili smo najstručnije ljude koji će nam pomoći da napravimo pravu korektnu manifestaciju. Znamo da ljudima nije drago čuti često puta istinu o svom ulju jer im je puno draže objesiti medalju oko vrata bez obzira kakvo im je ulje. Naš izbor je bio Nastavni zavod za javno zdravstvo u Splitu. Suradnju smo počeli sa gospođom Jadrankom Marušić, dipl. ing., u čijem panelu je bila i gospođa Zlatka Knezović, dipl. ing. Nakon odlaska gospođe Marušić u mirovinu uspješno smo nastavili suradnju sa gospođom Knezović. Njihov panel je rastao sa Povenjakom i postao akreditirani državni panel. Koliko je cijenjen od članova udruge Paičuša kao i ostalih, govori broj natjecatelja i uzoraka ulja na Povenjaku.

Praksa držanja maslina u moru

Kako ste zadovoljni sa ovogodišnjom manifestacijom Povenjak, odazivom maslinara, rezultatima?

Na ovogodišnjoj manifestaciji od 153 uzorka ulja je 88 EDMU odnosno dodijeljeno je 88 zlatnih medalja. Ovogodišnji Povenjak nam je potvrdio naše spoznaje da bi rezultati bili još bolji da nemamo ozbiljan problem sa držanjem ploda masline u vodi i moru kod velikog broja maslinara gdje uljare u Dalmaciji za razliku od Istre sporo i na štetu maslinara nedovoljno ovaj problem rješavaju. Čast pojedinim uljarima koji uredno očiste uljare, prerade nekoliko tona ploda prije početka službene prerade, ne primaju masline iz vode.

Zakonodavac će trebati ozbiljnije sagledati ovu problematiku i poduzeti zakonske mjere, sve do naknade štete maslinaru kada se utvrdi da za manu ulja je odgovorna uljara. Ne smijemo dozvoliti da cjelogodišnji trud maslinara poništi uljara za pola sata prerade.


Tagovi

Nedjeljko Fistonić Povenjak Moje masline Udruga maslinara Paićuša Andrija Mimica Dobroslav Elezović


Autorica

Maja Marinović

Više [+]

U novinarstvu je osam godina, a paralelno se razvila i ljubav prema fotografiji. Obrađuje teme vezane za maslinarstvo i uljarstvo, vinarstvo i vinogradarstvo. Ponosna vlasnica Zlatnog pera za promicanje i promidžbu maslinarstva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)