Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinin moljac
  • 13.11.2021. 09:00

Maslinin moljac nanio je velike štete, HAPIH proveo uzorkovanje u četiri županije

Ukupno su pregledana 63 uzorka iz četiri županije: Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske, navode iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Foto: Wikimedia Commons/ Giancarlo Dessì
  • 161
  • 27
  • 0

Ove godine zabilježene su relativno velike štete od maslinina moljca na nekim lokalitetima u Dalmaciji, objavila je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu.

Povoljni klimatski uvjeti i neprovođenje pravovremene zaštite utjecali su, kažu, na jak napad štetnika i doveli do jakog otpadanja plodova. Naime, tijekom kolovoza i rujna djelatnici HAPIH-a, Centra za zaštitu bilja u Solinu, proveli su uzorkovanje i ocjenu zaraze plodova masline plodnom generacijom maslinina moljca.

Ukupno su pregledana 63 uzorka iz četiri županije: Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske. Od svih pregledanih, u samo osam uzoraka je postotak napada bio manji od 10 posto. U 38 njih zabilježen je napad od 10 do 40 posto, a u čak 17 uzoraka napad je bio veći od 40 posto.

U Zadarskoj županiji najveći postotak zaraze maslininim moljcem utvrđen je pregledom plodova s lokaliteta Vrana gdje su svi pregledani plodovi bili napadnuti. Najmanji pak postotak, 15 posto,  zabilježen je u Ražancu.

"Najveći broj u Šibensko-kninskoj imao je onaj s lokaliteta Jezera na otoku Murteru, 48 posto napada, dok je iz mjesta Grebaštica imao najmanji, 10 posto", navodi HAPIH na svojoj stranici.

U mjestu Vrana svi pregledani plodovi napadnuti

Što se tiče Splitsko-dalmatinske, u naselju Krvavica otkriven je najveći broj napada, čak 92 posto. S druge strane, uzorci bez štetnika utvrđeni su na Mravinicama, Splitu, Kaštelu Starom i Kaštelu Štafiliću.

U najjužnijoj našoj županiji, Dubrovačko-neretvanskoj najviše napada imao je uzorak s lokaliteta Slano (45 posto), a najmanji u mjestu Gruda (šest posto).

Postaviti lovke i pratiti let

Maslinin moljac (Prays oleae) je uz maslininu muhu najvažniji štetnik masline. Raširen je na području čitave Hrvatske te svake godine uzrokuje štetu u maslinarstvu. Ovisno ponajprije o sezoni i lokalitetu, štete mogu biti veće ili manje. Nažalost, velik broj maslinara još uvijek zanemaruje tog štetnika. Ako se provode, mjere suzbijanja mogu biti vrlo učinkovite te doprinijeti prinosu i kakvoći prinosa.

U suvremenoj proizvodnji masline, stručnjaci preporučuju postavljanje lovki u maslinike i pratiti let tog štetnika kako bi se mogla provoditi pravovremena zaštita.

Lokalitete s pripadajućim postotcima zaraze maslininim moljcem pogledajte ovdje


Tagovi

HAPIH Maslinin moljac Napadi Zaraza Plod masline


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?